BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eközben Kínában: kilencmillió vírusteszt, öt nap alatt

A kedvelt távol-keleti üdülőhely, Csingtao teljes lakosságát letesztelik koronavírusra néhány nap leforgása alatt.

Csingtao város környékének 9 millió lakóját tesztelik le mindössze öt nap alatt koronavírusra. A tömeges mérést azután rendelték el, hogy az egyik helyi kórházban tizenkét pozitív esetet regisztráltak – értesült a Global Times.

A kínaiak nem bízzák a véletlenre:

egy közel magyarországnyi várost pipálnak ki pandémiás szempontból egy munkahét leforgása alatt.

Hasonló intézkedést hajtottak végre korábban a világjárvány epicentrumaként elkönyvelt Vuhanban is, ahol 11 millió lakos tesztjét pörgették le a hatóságok májusban. A korábbi rossz tapasztalatok következménye lehet, hogy a csingtaoiak mindössze egy tucat új beteg – köztük 6 tünetmentes – regisztrálása után azonnal kezelésbe vették a helyzetet.

Fotó: Xinhua/Li Ziheng

Első körben, három nap alatt, a belvárosi körzetek fertőzöttségét mérik fel, majd két nap alatt a teljes városra kiterjesztik a tesztelést. Hivatalos információk szerint a környék több mint százezer kórházi dolgozója már „nulladik lépésként” túl is van a teszten és

csont nélkül negatív eredményt produkált.

Az interneten keringő videó tanulsága szerint vasárnap tömött sorokban álltak az egészségügyi pontoknál a lakosok:

https://www.youtube.com/watch?v=Fyx1mYM5mEk

Az újabb fertőzéshullám nagy eséllyel a Kínai Aranyhét – a helyi őszi szünet – következménye. Szünet, nem csak iskolásoknak: ez a középosztálynak létrehozott mesterséges kínai utazó-ünnep. Az évezredfordulón az állampárt valószínűleg erősen hathatós sugallatára az ország nagyvállalatai gondoltak egyet és kitalálták ezt az egybefüggő októberi 7 vagy 8 napot, amikor a dolgozók – lehetőleg belföldön, a kínai GDP örömére – utazni és turistáskodni tudnak.

Csingtaoban idén visszaütött, hogy a város egyébként a Sárga-tenger partjának talán legkedveltebb üdülőhelye, tele hotelekkel és látványosságokkal. A tavaszi és nyári keményvonalas karanténszabályok feloldása után a kínaiak éltek a lehetőséggel és leüdülték a turistaközpontként funkcionáló települést.

Számítások szerint csak itt négy és félmillió pihenni vágyó fordult meg.

https://www.youtube.com/watch?v=mHuYQfwltr0

Leszámítva ezt a balszerencsés hetet, Kína továbbra is vaskézzel védekezik a járvány ellen. A kezdeti berobbanás ellenére június óta stabilan átlag napi 10 új fertőzöttet regisztrálnak az országban. Az összes, 85578-as esetszámával a távol-keleti nemzet a COVID-toplista 49. helyére csúszott vissza. Úgy tűnik, ez Csang Wenhong, kínai járványvédelmi vezetőt is felbátorította, aki teljesen pozitív oldalról közelíti meg a 11 milliós tesztözönt.

Szinte nem is beszélhetünk belföldi járványgócokról. A csingtaoi felmérés megalapozhatja, hogy a nagyvárosainkban száz százalékos kordában tartsuk a fertőzést

– nyilatkozta a szakértő.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.