BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A demokratáké a szenátus is, Biden egyre közelebb a megválasztáshoz

Az amerikai törvényhozás mindkét házában többséget szerzett a Demokrata Párt. Magyar idő szerint hajnalban a szenátus elgörgette az utolsó akadályt Biden megválasztása elől.

Immár biztossá vált, hogy a demokrata párti jelöltek nyertek az előző napi amerikai szenátusi pótválasztáson, így a következő ciklusban a Demokrata Párt veszi át az ellenőrzést a törvényhozás felsőháza felett – jelentette több amerikai hírtelevízió szerdán. A szavazatok csaknem teljes feldolgozottsága alapján a sajtóban már kihirdették a demokrata párti kihívók,

Raphael Warnock és Jon Ossoff győzelmét a hivatalban lévő két georgiai republikánus szenátor, Kelly Loeffler és David Perdue felett.

Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A CNN hírtelevízió szerint Warnock a voksok 50,7 százalékával nyert a 49,3 százalékot kapó Loefflerrel szemben, Ossoff pedig 50,3 százalékkal a 49,7 százalékot elérő Perdue-vel szemben. Georgiában egyik szenátorjelölt sem szerezte meg a voksok legalább 50 százalékát a november 3-i választáson, ezért kell megismételni azt.

Ezen választás eredményén múlott a többség sorsa a kongresszus felsőházában.

Az biztos volt, hogy az alsóházban demokrata párti többség lesz. Igaz szűk többséggel, de még vasárnap újraválasztották a képviselőház elnökének 216:209 arányban

Nancy Pelosit, a 80 éves kaliforniai politikust, aki immár 17 éve vezeti a Demokrata Párt frakcióját.

Amennyiben a republikánusoknak sikerült volna akár csak az egyik helyet ismét elnyerni Georgiában, akkor meg tudták volna tartani az ellenőrzést a szenátus felett. Így, hogy mindkét helyet a demokrata párti jelölt szerzi meg, mindkét pártnak ugyanannyi – 50-50 – helye lesz a szenátusban, és ebben az esetben a szavazások alkalmával Kamala Harris leendő demokrata párti alelnök dönt majd.

Folytatódhat a Capitoliumban a szenátus ülése

Az éjszakai rendbontások után újra összeült a szenátus. Eközben Obama, Bush és Clinton is elítélte az erőszakos cselekedetteket. A Twitter zárolta Trump fiókját.

A szenátus elutasította a pennsylvaniai eredmény elleni kifogást

Az amerikai szövetségi szenátus vita nélkül elutasította csütörtök hajnalban Donald Trump elnök híveinek kifogását az elnökválasztás pennsylvaniai eredményének hitelesítése ellen.

Az államban Joe Biden demokrata párti jelölt győzött az elektori szavazatok és a helyi hitelesítés szerint.

A szövetségi felsőház 92:7 arányban utasította el a kifogást, a republikánusok is elsöprő többséggel szavaztak a megválasztott elnök mellett.

A szavazás után Mitch McConnell, a szenátus republikánus párti többségének vezetője a teremben kijelentette:

nem számít arra, hogy lesz több szavazás elektori szavazatok elleni kifogásról.

Egy másik állam is volt, amelynek választási eredménye ellen több republikánus párti kongresszusi tag kifogást emelt: Arizona, de ezt a kifogást már mindkét házban leszavazták.

McConnell bejelentése azt jelenti az AP hírügynökség szerint, hogy ha a képviselőház – amelyben a demokraták vannak többségben – szintén leszavazza a pennsylvaniai eredmény kifogásolását, akkor a kongresszus ezzel befejezi Biden győzelmének hitelesítését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.