BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A háziorvosok segítségével kezdik el az idősek oltását

Az Operatív Törzs tájékoztatóján Müller Cecília bejelentette, a gyógyszerhatóság megadta az engedélyt a kínai Sinopharm vakcinának is.

A jövőhéten a háziorvosok segítségével indulhat el a koronavírus vakcinára regisztrált idősek oltási sorozata, mivel a hétvégén lezárul az idősotthonban élők oltása – jelentette be az Operatív Törzs tájékoztatóján György István, az oltási munkacsoport vezetője, a Miniszterelnökség államtitkára.

Orbán Viktor: Jövőhét elején kezdik a regisztráltak oltását

A gazdaság kulcskérdését vakcinának hívják – mondta a kormányfő a Kossuth Rádióban.

A háziorvosok pénteken kapják meg azt a listát, ami alapján a praxisukba tartozó időseket felkereshetik és időpontot egyeztethetnek velük a védőoltás beadására. Kiemelte, eddig Magyarországra 200 ezer ember oltásához elegendő vakcina érkezett, már 175 ezer ember megkapta a védőoltás.

Az Operatív Törzs Magyarországon kijelölt 1800 praxist, amelyek egy ampulla Moderna vakcinát kapnak, ebben tíz adag oltóanyag van és a háziorvosoknak a megkapott listáról ki kell választani tíz személyt, akit majd beoltanak. A listán szerepel a betegek elérhetősége, amit a koronavírus-vakcinára történő regisztráció során megadtak.

Fotó: Komka Péter / MTI

Emellett kijelöltek 5004 olyan praxist is, ahol hat olyan személyt kell találniuk az háziorvosoknak, akiket majd a megyei oltópontokra szállítanak betegszállítókkal, ők ott kapják meg a Pfizer/BionTech vakcinát – mondta az államtitkár.

Az 1800 praxisban 18 ezer ember oltása történik majd meg, a megyei oltópontokon pedig 30 ezer emberé. György István elmondta: a tervek szerint ez az oltási szakasz egy hét alatt befejeződik.

Müller Cecília országos tiszti főorvos pedig azt közölte,

az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet megadta az engedélyt a kínai Sinopharm gyógyszercég koronavírus elleni védőoltására is,

így Magyarországon már a Pfizer/BionTech, a Moderna az AstraZeneca és a Szputnyi V oltóanyagokkal lehet oltani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.