BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az uniós vakcinabeszerzésre panaszkodnak a németek

Németország politikusai elfogadhatatlannak tartják az Európai Bizottság oltási stratégiáját.

Németország politikusai elfogadhatatlannak tartják az Európai Bizottság oltási stratégiáját – jegyzi meg a Tagesschau német hírportál, amelyet a Magyar Nemzet szemlézett.

A közelmúltban több európai uniós ország is jelezte, hogy késnek a szállítmányok, és logisztikai gondokkal szembesülnek az oltóanyag átvételekor.

A lap azt írja, Nicola Beer, a Szabaddemokrata Párt (FDP) politikusa, az Európai Parlament alelnöke szerint Európának nemcsak közös, hanem követhető oltási stratégiára lenne szüksége. Tiemo Wölken szociáldemokrata európai parlamenti képviselő meg van győződve arról, hogy az Európai Uniónak sokkal korábban kellett volna további adagokat rendelnie a BioNTech és a Pfizer cégek oltóanyagából.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Miért nem rendelt az Európai Unió minden előállítótól vakcinát, hogy elegendő mennyiségű oltóanyag álljon rendelkezésre minden egyes uniós állampolgár beoltásához?

– tette fel a kérdést Wölken, szerinte túl későn és túl kevés vakcinát szerzett be az unió.

Markus Söder bajor miniszterelnök a Süddeutsche Zeitungnak úgy nyilatkozott: fel kell gyorsítani a koronavírus elleni oltóanyag gyártását, ezért arra buzdítja a német gyógyszergyártó cégeket, hogy alakítsanak ki országos szövetséget. Erre az intézkedésre szerinte azon túl is szükség van, hogy a BioNTech előreláthatólag februártól újabb gyárat működtet majd a Hessen tartománybeli Marburgban.

Nincsen elegendő mennyiségű oltóanyagunk, és az új vírusmutáció is komoly aggodalomra ad okot, így gyorsítanunk kell a tempón

– közölte Söder.

A Magyar Nemzet arról is beszámolt, hogy Németország oltási kampányát nagymértékben lassítja a vakcinák hiánya, a feszültség pedig egyre nő. Számos idős ember tapasztal nehézségeket azzal kapcsolatban, hogy időpontot egyeztessen az oltásra – annak ellenére, hogy kezdetben nekik kellene először beadatni a vakcinát az ország oltási terve alapján.

Hogy milyen gyorsan kapnak időpontot a lakosok, attól is függ, melyik tartományban élnek.

A 16 szövetségi tartomány helyi hatóságai külön-külön felelnek a vírus elleni védekezésért, és ezzel együtt az oltási kampányért is, így több esetben különböző stratégiát folytatnak – írja be róla a Deutsche Welle.

Németországban eddig több mint 600 ezer embert oltottak be a koronavírus ellen a Robert Koch Intézet adatai alapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.