BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy-Britanniából érkezett kritika az Európai Unió oltási programja miatt

Egy lap szerint Brüsszel úgy akar közös egészségügyi politikát, hogy ahhoz sem megfelelő költségvetés, sem pedig szakértelem nem áll rendelkezésre.

Nagy-Britanniából érkezett kritika az Európai Unió oltási programjára. A The Spectator nevű hetilap azt írja, hogy „noha a brexitet követően Brüsszel épp a vakcinabeszerzéssel szerezhette volna vissza a polgárok bizalmát, szemlátomást csúfosan megbukott.”

A Magyar Nemzet szemléje szerint három tényezőre vezethető vissza, hogy az unió messze elmarad a várakozásoktól a beszerzett oltóanyagok mennyiségében: a hatalmon lévő személyek kilétére, az általuk képviselt politikára, valamint az EU-t jellemző bürokráciára.

Az első dimenzióval kapcsolatosan a The Spectator az Európai Bizottság elnökét bírálja:

szerinte Ursula von der Leyen – aki a közös uniós beszerzés fő támogatója – egész egyszerűen nem elég rátermett a feladatra. Aligha kell csodálkozni, ha nem jönnek össze a dolgok

– írják a német politikus otthoni, gyakran botrányokkal tűzdelt karrierjére is emlékeztetve.

Nem elég, hogy keveset rendelt az oltóanyagokból, az EU az erre szánt összegek volumenében is elmarad Nagy-Britanniától: a szigetország tizenkét milliárd fontot, Brüsszel pedig kettőt költött volna vakcinára

– vélekednek a brit szerzők, akik szerint nem is igazán a pénz mennyisége, hanem a szerződések megkötését jellemző lassúság tett keresztbe az uniós oltási kampánynak.

Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto

Emlékeztetnek arra is:

e sorok írásakor Izrael eddig összesen 1,48 millió oltást adott be polgárainak, az Egyesült Államok 5,31 milliót, Nagy-Britannia pedig 1,3 millió embert látott már el vakcinával.

Eközben Németország csak 367 ezret, Olaszország 307 ezret és Franciaország mindössze ötezer főt.Németország mindenesetre az EU-ban ezzel az adattal is az élen tud járni. A politikai dimenziót a The Spectator szinte magától értetődően is Berlinnel kapcsolatosan emlegeti:

sajtóhírek szerint ugyanis a németek voltak azok, akiknek a nyomására az Európai Bizottság engedett Franciaország akaratának, és nem vásárolt be a Pfizer és BioNTech oltóanyagából. A cél az volt, hogy a francia–brit Sanofi–GSK terméke ne maradjon le a vásárlásokról. Ám a francia gyártó oltóanyaga a klinikai vizsgálatok során megbukott, így szinte sehol sem jár az engedélyeztetési folyamatban.

„A Vakcinagate szép lassan az eurózónaválság ismétlése lesz. […] Az EU most is kitűzött egy célt, de nem teremtett megfelelő eszközöket annak eléréséhez. Úgy akar közös egészségügyi politikát, hogy ahhoz sem megfelelő költségvetés, sem pedig szakértelem nem áll rendelkezésre” – zárja cikkét a brit lap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.