BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A múlt héten már hazánkban oltották be a legtöbb embert Európában

Jelentősen felgyorsult az elmúlt héten a vakcinázás Magyarországon és már 6,94 százalékos az átoltottsági mutató.

Jelentősen felgyorsult a hét végén a vakcinázás Magyarországon, s ezzel hazánk dobogós helyre került az átoltottsági arány szempontjából. Míg az EU átoltottsági adatai 4,9 százalékon állnak, addig Magyarországon már 6,94 százalék az átoltottsági mutató.

Müller Cecília országos tiszti főorvos hétfői tájékoztatójából az is kiderült, hogy a közös uniós beszerzéseken kívüli vakcinavásárlások lehetővé teszik, hogy fennmaradjon a mostani oltási ütem, ami úgy tűnik igen jelentős előnyhöz juttathatja hazánkat.

Tájékoztatása szerint az eddigi 6,5 millió helyett már 10 millió 870 ezer adag Pfizer-BioNTech-oltóanyagot kötött le Magyarország, ezzel is növelve az ilyen típusú védőoltás mennyiségét az országban. Oroszországból pedig hétfő hajnalban újabb, 280 ezer adag orosz Szputnyik V védőoltást tartalmazó szállítmány indult el Budapest felé.

Magyarországon immár ötfajta védőoltás áll rendelkezésre. Müller Cecília azt mondta, aki számára szimpatikus vakcinára vár, az heteket, hónapokat várhat. Ezért inkább arra kér mindenkit, hogy fogadják el a felkínált vakcinákat. A több forrásból az országba érkező vakcináknak köszönhetően az elmúlt héten felgyorsult vakcinázás nyomán Málta és Dánia után Magyarországon a legmagasabb az átoltottság az EU-ban, jelenleg 6,94 százalék.

Az alábbi táblázatból látszik, hogy már csaknem 700 ezer ember kapta meg a védőoltást Magyarországon.

A magyarországi sikerek nyomán egyre több uniós ország is önálló beszerzésbe kezdett. Szlovákia például kétmillió adag, koronavírus-elleni Sputnyik V orosz vakcinát vásárolt. Az első szállítmány hétfő este érkezett meg Kassára a szlovák hadsereg különgépén – jelentette be Igor Matovic miniszterelnök a kassai repülőtéren tartott sajtóértekezletén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.