BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brüsszel szerint gyorsan ledolgozható a hátrány

Egyre optimistábbak az Európai Unió vezetői a rendelkezésre álló koronavírus elleni vakcinát illetően, egy német szakértő szerint azonban az egész globális oltási stratégia elhibázott és hatástalan.

Áprilistól várhatóan megduplázódik,

havi 100 millió adagra nő az Európai Unióban rendelkezésre álló vakcina mennyisége

– ígérte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Stuttgarter Nachrichten című német lapban hétfőn megjelent interjúban. Brüsszel egyrészt arra alapoz, hogy a gyártók ígéretüknek megfelelően többet szállítanak majd, másrészt pedig arra, hogy addig más vakcinákat is jóváhagy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – mindjárt csütörtökön várhatóan az amerikai Johnson & Johnsonét. Az EMA vizsgálja az orosz Szputnyik V oltást is, amely már három tagállamban – Magyarország mellett Szlovákiában és Csehországban is – megkapta a vészhelyzeti használati engedélyt. Christa Wirthumer-Hoche, a szervezet igazgatótanácsának vezetője ennek ellenére sürgette a többieket, hogy ne kövessék a példát mindaddig, amíg az EMA nem ellenőrzi, hogy mennyire biztonságos és hatékony a vakcina, mert erről egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő adat.

Von de Leyen reményei szerint június végére még a második negyedévinél is több, havi 300 millió adag oltás érkezik. Hasonlóan optimista Thierry Breton belső piacért felelős biztos is, akik a France 2 tévécsatornának nyilatkozott hétfő reggel.

A jó hír az, hogy meglehetősen széles körben kötöttünk szerződést gyógyszergyártókkal, így biztos vagyok benne, hogy le tudjuk dolgozni a hátrányt

– jelentette ki. A cél az, hogy 2021 végére évi három-négymilliárd adag gyártására alkalmas kapacitás legyen az EU-ban.

Fotó: Pixabay

Az EU, így Németország is jelentősen el van maradva az oltási kampánnyal, ami miatt egyre több kritika éri Angela Merkel kancellárt. Egy immunológus szerint nem csupán azzal van a baj, hogy kevés a vakcina, hanem

a stratégia is rossz, az oltási sorrendet nem a kor alapján kellene felállítani.

Michael Meyer-Hermann, a braunschweigi Hemholtz Járványkutató intézet szakértője úgy véli, a fertőzés terjedésének lassítására egyáltalán nem hatékony módszer az, amelyet a világon mindenhol választottak, vagyis, hogy az időseket és a veszélyeztetetteket oltják be elsőként. Ezzel ugyan a halálozás csökken, de ők érintkeznek a legkevesebb emberrel. Helyteleníti a németországi korlátozások lazítását is, mivel gyorsan terjednek az új vírusvariánsok, így a járvány ugyanúgy „berobban” majd, mint Írországban, Nagy-Britanniában, Portugáliában és Csehországban, mondta a Der Tagesspiegelnek.

Az új vírusvariánsok miatt hétfőtől ismét szigorították a korlátozásokat Olaszország több tartományában és azokban az osztrák körzetekben, ahol 100 ezer lakosra vetítve meghaladja a 400-at hét nap átlagában a megbetegedések száma. Angliában viszont folytatják az előre eltervezett nyitást, ismét működnek az általános és a középiskolák, az oltásban világelsők közé tartozó Izraelben pedig már lazítások utolsó, harmadik szakasza is megkezdődött. A Jediot Ahronot című napilap tudósítása szerint a reprodukciós ráta a teljes lakosság körében 1,02-ról 0,99-re, az araboknál 1,04-ről 0,98-ra esett vissza, csak az ultraortodoxok között emelkedett egyről 1,07-re. Ha a reprodukciós ráta meghaladja az egyet, az azt jelenti, hogy terjedőben van a járvány. Görögország a hónap közepére tervezi a kiskereskedelem és az oktatás, májusra pedig a turizmus megnyitását.

Zavarok az AstraZeneca oltása körül

Elővigyázatosságból felfüggesztették Ausztriában az oltást az AstraZeneca vakcinájával, miután véralvadási okok miatt elhunyt egy 49 éves ápoló, egy 35 éves pedig tüdőembóliát kapott. Dél-Koreában korábban nyolc ember halt meg az oltás után, de az egészségügyi hatóságok hétfőn bejelentették, hogy a vizsgálat során nem találtak bizonyítékot arra, hogy a vakcina okozta a halálukat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.