BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Müller Cecília: az oltóanyag most hiánycikk

Ma 54 ezer adag Moderna és 21 600 dózisnyi AstraZeneca vakcina érkezett – utóbbiból korábban 78 ezer adagot vártak.

Eddig 3,3 millióan regisztráltak a védőoltásra, és szerdán elérte az 1 millió 442 ezer főt a beoltottak száma, 421 ezren már a második oltást is megkapták – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Hozzátette:

a járványgörbe meredeken ível felfelé, minden nap csúcsokat döntünk, az elmúlt 24 órában is újabb 6502 fertőzöttet regisztráltak, és 207-en életüket vesztették.

A járványmatematikusok modelljei szerint további 1-2 nehéz hét áll előttünk, a fertőzöttek száma emelkedik – tette hozzá a Müller Cecília. Jelenleg 10 386-an vannak kórházban, 1170-en lélegeztetésre szorulnak.

A brit mutáns rendkívül fertőző, ha maszk nélkül tartózkodik valaki egy zárt térben, akkor negyed órán belül elkaphatja a vírust egy fertőző személytől – emelte ki a tiszti főorvos. A vakcinákkal kapcsolatban elmondta:

az oltóanyag most hiánycikk Magyarországon, és világszerte egyaránt.

Müller Cecília
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Szerdán 54 ezer Moderna-vakcina érkezett Magyarországa, az AstraZeneca védőoltásból pedig 21 600 adag érkezett, sajnos

ez utóbbi csak a várt vakcina-mennyiség harmada.

Jelenleg 6752 oltópont van, amiből 6000 aktívan működik is. Csak Budapesten 160 kórházi oltópont és 918 háziorvosi oltópont van, valamint 4 szakrendelőben is oltanak az orvosok – mondta Müller Cecília.

A hét folyamán a háziorvosoknak csupán egy ampulla AstraZeneca vakcinát tudnak adni, ami tíz fő beoltására lesz elegendő.

Emellett a praxisok 44 főt oltópontra is tudnak küldeni, ahol Szputnyik és Pfizer/BioNTech vakcinákkal oltanak a szakemberek.

Müller Cecília kiemelte: zajlik a magyar koronavírus elleni oltóanyag fejlesztése a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ összefogásában. A vakcinában a hazánkban izolált vírust szeretnék használni. Abban bíznak, hogy ennek a vakcinának a hatékonysága hasonlóan magas lesz, mint a Magyarországon már használatban lévő oltóanyagoké – mondta Müller Cecília.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.