BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jön a negyedik hullám

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa mindenkit az oltás felvételére biztat, hiszen így megelőzhető lenne a következő hullám kialakulása, ám ehhez a jelenleginél is magasabb átoltottság kell.

Fontos, hogy felkészüljünk a koronavírus-járvány negyedik hullámára, melynek legfontosabb eleme, hogy mindenki oltassa be magát a betegség ellen – közölte Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A főorvos kiemelte, hogy mivel a delta-variáns sokkal jobban terjed a gyermekek körében, mint a korábbi változatok, ezért fontos, hogy a 12 évesnél idősebb gyerekek is kapják meg az oltást. A delta-variáns ráadásul tünetmentesen is képes fertőzni, ami azt jelenti, hogy a vírus már a tünetek megjelenése előtt két nappal megtelepedhet a torokban. Ezt leginkább a védőoltások tudják megakadályozni, még ha nem is teljes mértékben.

Míg az eddigi változatok esetében a fertőzöttek jellemzően egy-két embernek adták át a betegséget, addig a deltánál ez a szám már három-öt, ami szuperterjesztők esetében még ennél is magasabb lehet.

Ha nagyon sok ember lenne beoltva, akkor jó eséllyel meg tudnánk akadályozni a negyedik hullámot, de a jelenlegi átoltottságban ez nem megy

– tette hozzá Szlávik.

A harmadik oltással kapcsolatban úgy fogalmazott, azt elsősorban az időseknek, az immunhiányosoknak, a daganatos betegeknek és a szervátültetetteknek kell felvenniük, de egyre több adat támasztja alá, hogy érdemes másoknak is beadatniuk.

A kórházba kerülő fertőzöttek kapcsán jelezte, hogy ezen emberek 90 százaléka nem vette fel az oltást, míg a 10 százalék olyan oltott, akinek valamilyen súlyos alapbetegsége van. Hozzátette, a gyógyszeres terápia egyelőre nem változott, ezért is fontos, hogy a megelőzésre helyezzék a hangsúlyt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.