BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megalakították kormányukat a tálibok

A frissen megalakított tálib kormány sokakat aggodalommal tölthet el, úgy tűnik, az iszlamisták nem gondolták komolyan az inkluzív kormányzásról szóló ígéreteiket, ám Kína hajlandó fenntartani kapcsolatait a csoporttal.

A kedden bejelentett új afgán ügyvivői kormányon egyelőre nem látszik, hogy a tálibok komolyan gondolnák korábbi ígéreteiket, melyek szerint inkluzív új adminisztrációt ígértek az országban – derül ki az al-Dzsazíra összeállításából. Azt nem tudni, hogy az új kormány megbízása meddig tart.

Fotó: Bilal Guler / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A miniszterelnök Mohammed Hasszán Ahund molla lesz, aki az ENSZ szankciós listáján is szerepel. 

Ahund volt a tálibok vezetőségi tanácsának feje is, és az iszlamisták korábbi uralma alatt külügyminiszter és miniszterelnöki pozíciókban működött.

Az iszlamista szervezethez hasonlóan kandahári származású Ahund presztízsét jelentős részben köszönheti közelségének a szervezet első vezetőjéhez, Mohammed Omár mollához, akinek közeli munkatársa és politikai tanácsadója is volt. Ahundot inkább politikus, mint vallásos alkatnak írják le ismerői.

Helyettese a csoportot a dohai tárgyalások során képviselő Abdul Gáni Baradar lesz, 

aki Kínában találkozott Vang Ji külügyminiszterrel is júliusban. 

A belügyminiszteri rangot Szirdzsuddin Hakkani, a Hakkani-csoport vezetője kapja 

a kizárólag férfiakból és a tálibok eddigi vezetőiből álló új kormányzatban.

A kínai külügyi szóvivő Vang Ven-pin közölte, hogy Peking hajlandó fenntartani a kapcsolatokat az újonnan megalakult tálib kormánnyal, 

míg az Egyesült Államok aggasztónak nevezte bizonyos kormánytagok korábbi kapcsolatait és tetteit, és azt, hogy az új vezetés kizárólag férfiakból és a Talibán korábbi vezetőiből áll, ám közölték, hogy az ügyvivői kormányt a tettei és nem a szavai alapján kívánják megítélni.

Heiko Maas német külügyminiszter szerint az új, átmeneti afgán kormány nem sok optimizmusra ad okot, ám hajlandó a csoporttal történő dialógusra, hogy biztosítani lehessen, hogy minél többen elhagyhatják az országot.

Sigrid Kaad külügyminiszter és Ank Bijleveld honvédelmi miniszter kedd este a holland parlamentben pedig arról beszéltek, hogy több mint 21 ezer további afgánt menekítenének ki az országból, a holland parlament által augusztus közepén elfogadott indítvány alapján, mely szerint Hollandiának kötelessége mindenkit befogadni Afganisztánból, aki az ország érdekeiért dolgozott és a holland kontingens munkáját segítette.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.