BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az oroszok a területfoglalást gyakorolják az ukrán határnál

Több mint 1200 orosz katona és 250 jármű vesz részt a gyakorlatokban.

Több száz orosz katona tart ejtőernyős hadgyakorlatot az ünnepi héten az ukrán határ közelében 

– írja a Reuters az Interfax hírügynökség értesüléseire hivatkozva .

Mintegy 1200 katona, valamint több mint 250 jármű és repülőgép vesz részt az akcióban, amellyel az orosz csapatok a terület elfoglalását szimulálják támadó hadművelet esetén.

Fotó: Vitaliy Ankov / Sputnik / Sputnik via AFP

A gyakorlatozás az Ukrajnától elcsatolt Krím-félsziget és a közeli, már ukrán területen lévő Krasznodar tartomány között folyik.

Megsemmisítő válaszlépésekkel fenyegeti Biden Moszkvát

Joe Biden megsemmisítő válaszlépéseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát. Az amerikai elnök egy ukrajnai invázió esetén ellehetetlenítené az okostelefonok, a kulcsfontosságú repülőgép- és autóalkatrészek, valamint számos más anyag importálását az oroszok számára, ezzel akadályozva az ország iparát és külföldre irányuló kommunikációját.

A Reuters szerint Oroszország már szorgalmazza a biztonsági garanciákról szóló tárgyalások időpontjának kitűzését az Egyesült Államokkal. 

Oroszországban az a benyomás alakult ki, hogy Ukrajnában egy harmadik hadművelet van előkészületben a Donyec-medence ellen 

– mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a hagyományos év végi sajtótájékoztatóján. 

Putyin szerint Oroszországot arra figyelmeztetik, hogy ne avatkozzon be, de Moszkvának reagálnia kell. Elmondása szerint Oroszország és a Krím újraegyesítése nem szerepelt a napirenden az Ukrajnában Viktor Janukovics elnök ellen 2014-ben elkövetett államcsíny előtt. Janukovics pedig az ellenzék minden követelését elfogadta, három uniós ország kezessége mellett – mondta.  Mint fogalmazott, az ukrán állam létrehozásakor a bolsevikok történelmi orosz területeket nyomtak bele Ukrajnába, átadva neki a Donyec-medencét is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.