BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fokozódnak a mariupoli acélmű elleni támadások, az ukrajnai Donyec-térség sorsa a tét

A mariupoli Azovsztal acélgyár az ukránok utolsó bástyája a földig rombolt kikötővárosban.

Az orosz erők fokozták az Ukrajna keleti és déli területei elleni támadásokat, most a kelet-ukrajnai Donyec-medence teljes ellenőrzését akarják átvenni, hogy szárazföldi összeköttetést hozzanak létre Oroszország és a 2014-ben elcsatolt Krím között – jelentette a CNBC.

Az orosz erők arra összpontosítanak, hogy blokkolják és megsemmisítsék az Azovsztal acélműben lévő ukrán egységeket

– mondta az ukrán hadsereg szóvivője. 

Az ukrán erők a mariupoli Azovsztal acélgyár területén belül "nehéz, véres csatákat" vívnak az orosz csapatokkal

 – mondta Denisz Prokopenko ukrán parancsnok, aki szerdán a Telegramon közzétett videoüzenetében dicsérte katonái emberfeletti erőfeszítéseit az orosz támadás visszaverésére, hozzátéve, hogy a helyzet rendkívül nehéz. Az orosz katonák a korábbi légi bombázások és rakétacsapások helyett most a szárazföldi offenzívát indítottak. "Az ellenség repülőgépeket is bevet, hogy átvegye az irányítást az üzem felett" –  közölte Ukrajna csütörtök reggeli frissítésében.

ALTERNATIVE CROP - Smoke rises above the Azovstal steel plant in the city of Mariupol on April 29, 2022, amid the ongoing Russian military action in Ukraine.The mayor of the destroyed Ukrainian city of Mariupol said on May 4, 2022 that contact was lost with Ukrainian forces holed up in the Azovstal steel plant amid fierce battles with Russian troops. - *EDITOR'S NOTE: This picture was taken during a media trip organised by the Russian army.* (Photo by Andrey BORODULIN / AFP)
Füst száll fel az Azovsztal acélgyár felett Mariupol városában 2022. április 29-én. Szerdán közölte Mariupol polgármestere, hogy az orosz csapatokkal folytatott heves harcok közepette megszakadt a kapcsolat az Azovstal acélgyárban rejtőzködő ukrán erőkkel.  Fotó: ANDREY BORODULIN / AFP

Az orosz csapatok keveset tudtak előrenyomulni a donyeci térségben a hetek óta tartó utánpótlás és az átcsoportosítás ellenére  – mondta John Kirby, a Pentagon szóvivője. Ennek ellenére az Egyesült Államok és szövetségesei igyekeznek további segítséget küldeni a Kelet- és Dél-Ukrajnában fokozódó orosz támadás közepette.

Zelenszkij az ENSZ-hez fordult, hogy segítse a civilek kimenekítését

A mariupoli acélgyár földalatti alagutaiban és bunkereiben több száz civil köztük idősek és gyerekek rekedt. A civilek evakuálására tett több sikertelen kísérlet után az elmúlt napokban százakat evakuáltak az ukrán ellenőrzés alatt álló Zaporizzsja viszonylagos biztonságába.

Szerdán újabb 344 civilt evakuáltak Mariupolból, akik már úton vannak az ukrán ellenőrzés alatt álló Zaporizzsja városába.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ-hez fordult segítségért, hogy segítse az acélműben rekedt sérültek kimenekítését. Az ENSZ főtitkárával, Antonio Guterresszel szerda este folytatott telefonbeszélgetésben megköszönte az ENSZ-nek az acélműből végrehajtott sikeres e heti evakuálást – amelynek során több mint 100 embert mentettek ki az acélműből , de felszólította az ENSZ-t, hogy "segítsen az összes sebesült elszállításában". A feltételezések szerint jelenleg is 200 civil tartózkodik még az üzemben.

People evacuated from Mariupol's Azovstal plant arrive on buses at a registration and processing area for internally displaced people in Zaporizhzhia on May 3, 2022. - The UN says 101 civilians have been "successfully evacuated" from Ukraine's besieged and battered port city of Mariupol in a joint effort with the Red Cross. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Az evakuáltak buszokkal érkeznek  Zaporizzsjába 2022. május 3-án. 
Fotó: DIMITAR DILKOFF / Dimitar DILKOFF / AFP

Ivanna Klimpush-Tsintszadze ukrán uniós parlamenti képviselő úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy az Azovstal acélművek elleni orosz támadás "mindenképpen nagyon fájdalmas lenne". Egyes feltételezések szerint orosz katonák már az üzemben vannak, de nem tudni, hogy ezek a jelentések mennyire pontosak. Klimpush-Tsintszadze hozzátette, hogy Ukrajna " a csodát várja", hogy az erőműben rekedt civileket kimenthessék. Oroszország közölte, hogy ma tűzszünetet rendel el, hogy lehetővé tegye a civilek további evakuálását az Azovstal erőműből.

 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.