BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb országokban ütötte fel a fejét a majomhimlő

Az Egyesült Arab Emírségekben és Csehországban is megjelent a majomhimlő - írta meg a BBC. Korábban Európában Szlovéniában is regisztrálták a megbetegedést.

A majomhimlő tünetei között van a láz és a bőrkiütések. Ez utóbbi jelenség miatt könnyen fel lehet ismerni a vírust, így egyszerűen meg lehet előzni a terjedését. A kutatók szerint a fertőzés általában enyhe lefolyású és alapból nehezen terjed emberek között, mivel a fertőzéshez rendkívül szoros fizikai kapcsolatra van szükség.

This undated electron microscopic (EM) handout image provided by the Centers for Disease Control and Prevention depicts a monkeypox virion, obtained from a clinical sample associated with the 2003 prairie dog outbreak. - It was a thin section image from a human skin sample. On the left were mature, oval-shaped virus particles, and on the right were the crescents, and spherical particles of immature virions. (Photo by Cynthia S. Goldsmith / Centers for Disease Control and Prevention / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Cynthia S. Goldsmith, Russell Regnery / Centers for Disease Control and Prevention "
Fotó: Cynthia S. Goldsmith / Russell Regnery / Centers for Disease Control and Prevention

Az Egyesült Arab Emírségek egészségügyi tisztviselői elmondták, hogy a majomhimlővel diagnosztizált beteg nemrég Nyugat-Afrikában járt jelenleg orvosi megfigyelése és kezelése zajlik.

Az Egészségügyi Világszervezet nem számít rá, hogy egy a koronavírushoz hasonló járvány törne ki, mint közölték megfelelő előzetes intézkedésekkel könnyen megfékezhető a betegség.

Afrikán kívül jelenleg 237 igazolt majomhimlős megbetegedést regisztráltak.

Németország azt állítja, hogy akár 40 ezer adag Imvanex oltóanyagot rendelt, amit eredetileg a himlő kezelésére használnak, de igazoltak hatásos a majomhimlő ellen is. A német egészségügyi tisztviselők szerint mindenkinek, akit évekkel ezelőtt beoltottak himlő ellen rendelkeznie kell immunitással a majomhimlő ellen is.

Mint említettük a majomhimlő nehezen terjed emberről emberre. Azonban, ha valaki elkapja a betegséget, akkor az első tünetek általában 5 és 21 nap között jelentkeznek. A tünetek közé tartozik a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és kimerültség. A leglátványosabb tünet a kiütések, amik az arcon kezdődnek és onnan terjednek át a test többi részére.

Mi az a majomhimlő, és hogy került Európába?

A majomhimlő egy nyállal, testnedvekkel terjedő vírus, amely lázzal, duzzadt nyirokcsomókkal és fájdalmas kiütésekkel jár, de általában enyhe lefolyású.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.