BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Balatonnál lelt menedéket a Harkivból menekülő ukrajnai zsidó közösség

A Reuters tudósítása szerint Balatonőszödön békében élhetnek az oroszok rakétái elől menekülők.

Több száz kilométert menekülve, végre békére lelt a Balaton partján az ukrajnai zsidó közösség egy része. A háború elől – elsősorban Harkivból – menekülő emberek közül sokan már az invázió első napján útra keltek, hiszen a kelet-ukrajnai nagyváros az egyik első volt, amelyre az oroszok lecsaptak, elfoglalni viszont azóta sem tudták. 

A menekülők nem nagyon tudtak hová menni, végül Balatonőszödön találtak menedéket, ahol áprilisban alapították meg a Köves Slomó rabbi vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és az Ukrán Zsidó Hitközségek Szövetség segítségével a Reuters tudósítása szerint kóser menekülttábornak nevezett falut, a Machne Chabadot. 

Balatonőszöd
Fotó: Booking.com

A faluba az elmúlt hónapokban sokan érkeztek Ukrajnából, nagy részük pedig rövid idő után továbbutazott az Egyesült Államokba és Izraelbe. Sokan viszont kivárnak itt Magyarországon és abban bíznak, hogy hazatérhetnek, ha vége a háborúnak. 

Jelenleg nagyjából 400-an élnek a táborban, amely a legnagyobb ilyen menekült zsidó közösség Európában. Őket az egykori kommunista üdülőkben szállásolták el, miután több épületet felújítottak közülük. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.