BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Múzeumban tiltakoztak a klímaaktivisták

Hozzáragasztották magukat John Constable egyik képéhez.

A londoni Nemzeti Galériában ragasztották oda magukat ketten John Constable egy képéhez, miután az eredeti festményre erősítették az apokaliptikus jövőt ábrázoló saját nyomtatott képverziójukat, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás okozta katasztrofális jövőre.

A Just Stop Oil (JSO) feliratú pólót viselő aktivisták átléptek a The Hay Wain (A szénásszekér) című festmény előtti kötélkordonon, és arra illesztették saját verziójukat, és a kezüket is a kerethez ragasztották, majd szóban is kifejezték tiltakozásukat.

Activists from the 'Just Stop Oil' campaign group cover 'The Hay Wain' painting by English artist John Constable, in a mock 'undated' version including roads and aircraft, before glueing their hands to the frame in protest against the use of fossil fuels, in the National Gallery in London on July 4, 2022. (Photo by CARLOS JASSO / AFP)
Fotó: Carlos Jasso / AFP

Ezt követően a kiérkező rendőrök kiürítették a termet és őrizetbe vették a tüntetőket. A galéria restaurátorai szerint a keret kisebb mértékben megsérült, emellett a festményt fedő lakkréteg is kisebb kárt szenvedett, de

mindkét sérülés helyreállítható. 

Arra is fény derült, hogy a tiltakozók a brightoni 22 éves, zenét tanuló Eben Lazarus és a 23 éves, pszichológiát hallgató Hannah Hunt volt. A Nemzeti Galéria legnépszerűbb festményei közé tartozó, 1821-ből származó Constable-kép a suffolki mezőkön áthaladó szekeret ábrázol. Az aktivisták egy olyan apokaliptikus jövőt mutató nyomtatványváltozatot rögzítettek rá, amely elmondásuk szerint az éghajlati összeomlást ábrázolja, és azt, hogy ez mit fog tenni ezzel a tájjal.

Activists from the 'Just Stop Oil' campaign group, with hands glued to the frame of the painting 'The Hay Wain' by English artist John Constable, but covered in a mock 'undated' version including roads and aircraft, protest against the use of fossil fuels, in the National Gallery in London on July 4, 2022. (Photo by CARLOS JASSO / AFP)
Fotó: Carlos Jasso / AFP

Lazarus – aki magát művészetszeretőként írja le – azzal indokolta tettét, hogy miközben a művészet fontos, és meg kell őrizni a jövendő generációk számára, ugyan mi haszna, ha nem lesz mit enni. 

Ha nincs víz, mi haszna a művészetnek? Ha milliárdok szenvednek, mi haszna a művészetnek? Felragasztottuk A szénásszekér újragondolt változatát, amely a katasztrófába vezető utunkat mutatja be

– érvelt az aktivista.

Kedden már ismét látható volt a kép a Trafalgar téren álló múzeumban. A JSO aktivistacsoport a napokban más akciókat is végrehajtott. Egy skót galériában és a vasárnapi silverstone-i Forma–1 autóversenyen is demonstráltak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.