BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Koszovó tovább feszíti a húrt

Több átkelő továbbra is blokkolva van.

A koszovói kormány hétfőn kezdett el új dokumentumokat kiállítani a területére átlépő szerb állampolgároknak, mivel az ország északi részén élő, a döntést ellenző szerbek elzárták a két határátkelőhöz vezető utakat – írja a Reuters.

Tizennégy évvel azután, hogy Koszovó kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, mintegy 50 ezer északi szerb még mindig használja a szerb hatóságok által kiállított rendszámokat és dokumentumokat, és nem hajlandó elismerni a pristinai kormányt és intézményeit.

MITROVICA, KOSOVO - AUGUST 01: Trucks are seen blocking the road near the Jarinje Border Crossing in Mitrovica, Kosovo on August 01, 2022. Kosovo decided Sunday to postpone the implementation of a new law set to come into effect Monday making it mandatory for everyone, including Serbs living in Kosovo, to have a Kosovo ID card and license plate. Erkin Keci / Anadolu Agency (Photo by Erkin Keci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Erkin Keci / Anadolu Agency via AFP

Koszovó északi részén szerb etnikumú lakosok két fontos határátkelőhely közelében elzárták az utakat, ami alatt fegyverek is elsültek. Később az Egyesült Államok és EU-nagykövetekkel folytatott konzultációkat követően a kormány közölte, hogy szeptember 1-jére halasztja azt a határozatot, amely 60 napot ad a helyi szerbeknek a koszovói rendszámra való átállásra.

Hétfő reggel a kövekkel teli teherautók és nehézgépek továbbra is elzárták az észak-koszovói Brnjak és Jarinje határátkelőhöz vezető utakat, a kormány pedig megkezdte az okmányok kiállítását a legnagyobb határátkelőnél, Merdare-ben. 

„Ez a döntés mindaddig életben lesz, amíg az összes barikádot el nem távolítják, és nem biztosítják az emberek és áruk szabad mozgását” – mondta Xhelal Svecla koszovói belügyminiszter. 

A NATO által vezetett missziós KFOR-helikopterek a többségében a szerbek által lakott Koszovó északi része felett köröznek, mivel a brnjaki és a jarinjei határátkelőhelyek továbbra is zárva maradtak. Koszovót több mint 100 ország ismerte el független államként, Szerbia vagy Oroszország azonban nem. 

Egy évvel ezelőtt, miután a helyi szerbek ugyanazokat az utakat egy másik sorban elzárták a rendszámtáblák miatt, a koszovói kormány különleges rendőri erőket vetett be, Belgrád pedig vadászgépeket mozgósított a határ közelébe.

A két ország közötti feszültség továbbra is ki van éleződve, és Koszovó törékeny békéjét egy NATO-misszió tartja fenn, 3770 katonával a helyszínen. Olasz békefenntartók voltak láthatók vasárnap az akkor északi Mitrovica városában és környékén. A két ország 2013-ban elkötelezte magát az Európai Unió által támogatott párbeszéd mellett, hogy megpróbálják orvosolni a fennálló problémákat, de kevés előrelépés történt ennek érdekében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.