Közélet

Kivégzés, korbácsolás, napi 1 dollár fizetés – így várják az év végét a tálib uralom alatt

Az ENSZ adatai alapján Afganisztánban még sohasem volt ilyen szörnyű a helyzet, legalább 20 millió ember élelmiszer-ellátási biztonsága került veszélybe, miközben a tálibok a rendcsinálással vannak elfoglalva.

Az ENSZ reprezentatív felmérése szerint az afgán lakosság 86 százalékának nincs elegendő pénze élelmiszerre, ennél az elmúlt húsz évben mindössze egyszer mutattak ki rosszabb adatot a bolygón, 2010-ben a Közép-afrikai Köztársaságban 87 százalékot.

Afganisztán, gyerekek, tálibok, ENSZ
Fotó: AFP

A dokumentum szerint a tálib uralom alatt szenvedő afgánok szörnyű, sohasem tapasztalt körülmények között várják a következő hónapokat. A tavaly nyári hatalomátvétel óta romokban az ország gazdasága, az élelmiszerek ára kilőtt, a megkérdezettek 71 százaléka arra számít, hogy „nagyon nehéz” lesz megélni, ami a valaha mért legpesszimistább mutató, 2016-ban még 20 százalékuk válaszolta ugyanezt. Eközben a munkahelyek száma is folyamatosan csökken, csaknem egymillióval lehet kevesebb állás az év végére, mint 2022 elején. Minden csúcsot megdöntve, a válaszadók 92 százaléka felelte azt, hogy rossz időszak a mostani az álláskeresésre.

Az ENSZ számításai szerint legalább 20 millió ember élelmiszer-ellátási biztonsága került veszélybe, ilyen szörnyű adatot még sohasem mértek egy térségben sem.

A helyi várhatóan éves alapon 35 százalékkal zsugorodik, miközben az afgán központi bank tehetetlen, a lakosság pedig kizárólag készpénzt használ. A szervezet már nem először figyelmeztet a humanitárius katasztrófára: az országba áramló külföldi pénzeket befagyasztották, a férfiak munka nélkül maradtak – a nők többsége nem is dolgozhat –, legfeljebb napszámosként tudnak elhelyezkedni alig több mint 1 dolláros napi fizetésért.

A káosz ellenére az országot irányító tálibok még mindig a rendcsinálással vannak elfoglalva, a napokban tavalyi hatalomra jutásuk óta először nyilvános kivégzést tartottak: egy férfit egy öt évvel ezelőtti gyilkosság és lopás miatt ítéltek halálra.

A több ezer ember előtt, stadionban végrehajtott kivégzésen egyes beszámolók szerint felakasztották az elítéltet, ám mások azt írják, az áldozat apja háromszor is meglőhette a férfit. A tálibok azt állítják, „nagyon alaposan” kivizsgálták az ügyet, és a döntés összhangban van a törvényeikkel.

Rettegés és éhezés Afganisztánban: egy éve vették át a tálibok a hatalmat

Ünnepnapi lövöldözéssel köszöntötték a tálib harcosok hatalomra jutásuk évfordulóját, ám a nőknek és a gyermekeknek évtizedek óta nem látott nehézségekkel kell megküzdeniük mindennap.

Az országban ismét elkezdték a középkori módszereket alkalmazni, novemberben a tálibok úgy döntöttek, engedélyezik a nyilvános kivégzések mellett az amputációt és a megkövezést, korbácsolást is, ami már az előző tálib kormányzás alatt, 1996 és 2001 között is gyakori volt. A legfrissebb szabálymódosítást követően egy zsúfolt stadionban legalább 12 embert, köztük három nőt korbácsoltak meg, a hivatalos indoklás szerint „erkölcsi bűncselekmények”, azaz házasságon kívüli viszony és homoszexualitás miatt. A tálibok a szigorú törvényekre mutogattak, és azt állították, 39-ben maximálták a kiszabható korbácsolás mennyiségét.

Eközben továbbra is megnehezítik, sőt szinte ellehetetlenítik a lányok tanulási lehetőségeit, igaz, a napokban váratlanul engedélyezték nekik is az érettségi bizonyítvány megszerzését. Eddig megtagadták a lányoktól a középiskolai továbbtanulást, és az iskolabezárások miatt a tananyaghoz sem fértek hozzá. A nők oktatási, munkavégzési és egyéb szabadságjogaiért tüntetők megmozdulásait sorra elfojtották.

 

Afganisztán tálibok éhezés ENSZ válság
Kapcsolódó cikkek