BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kitüntetéseket osztogatott Putyin

A megszállt területek vezetői kaptak kitüntetéseket az orosz elnöktől.

Kitüntette az Ukrajnától idén elcsatolt területek megbízott vezetőit kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben. Leonyid Paszecsnik, a Luhanszki Népköztársaság és az MMM piramisjátékról elhíresült Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője a Hazáért Érdemrend legmagasabb, Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja és Vlagyimir Szaldo, Herszon megye kormányzója pedig a harmadik fokozatát kapta.

PUTYIN, Vlagyimir
Fotó: Szergej Karpukin / MTI / EPA

Putyin, aki az Ukrajna elleni háború harci cselekményeinek közvetlen részvevőit is kitüntette, többek között elmondta, hogy az orosz hadsereg a különleges hadművelet során kivételes példamutatást tanúsított a bátorság és az önfeláldozás terén. Putyin szerint Oroszország, amely többször is szembeszállt az ellenséggel, és megvédte szuverenitását, ma ismét ugyanezzel a kihívással néz szembe.

Az orosz elnök az orosz biztonsági erők szakmai ünnepén felszólította a szerveket, hogy tegyenek meg mindent, ami szükséges, és biztosítsák az Oroszországhoz csatolt új régiók lakóinak maximális védelmét. 

Mint mondta, keményen el kell fojtani a külföldi hírszerző szolgálatok tevékenységét, és gyorsan azonosítani kell az árulókat, kémeket és szabotőröket. Kiemelte az államhatár védelmének fontosságát, valamint harcot hirdetett a militáns nacionalizmus, az erőszakra való felhívások és az etnikumok közötti viszály szítására irányuló provokációk ellen, amelyeket az orosz társadalom belső egységét fenyegető közvetlen veszélynek nevezett.

Az orosz törvényhozás alsóháza kedden elfogadott egy törvénytervezetet, amely a Szent György-szalagot a katonai dicsőség jelképének, 

nyilvános meggyalázását pedig közigazgatási vétségnek vagy bűncselekménynek minősíti, amely magánszemély esetében akár hárommillió rubelig (jelenlegi árfolyamon mintegy 16,5 millió forint) terjedő pénzbírsággal vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. 

Jogi személy esetében a pénzbüntetés háromtól ötmillió rubelig (csaknem 27,5 millió forint) terjedhet. Ha mindezt csoportosan, előzetes összeesküvés útján vagy az interneten követik el, kettőtől ötmillió rubelig terjedő pénzbírságot vagy öt évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak.

A Szent György-szalag, amelyen három fekete és két narancssárga csík fut végig, az Orosz Birodalom, a Szovjetunió és Oroszország számos katonai kitüntetésén szerepel. A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kezdetén, 2014-ben ezt a szimbólumot az ukrán biztonsági erők ellen harcoló milicisták és önkéntesek használták. Ukrajnában, Moldovában és a balti országokban betiltották a viselését.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.