BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Háború tört ki Mexikóban a Köpcös fia miatt – 29 halott

Ovidio Guzmánt nem először vették őrizetbe, de legutóbb tartottak a hasonló erőszaktól, és akkor kénytelenek voltak elengedni.

Legalább 29-en meghaltak, miután a mexikói rendőrség őrizetbe vette a Köpcös (El Chapo) néven ismert, korábban letartóztatott drogbáró fiát Mexikó északi részén – közölte a mexikói védelmi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján. A művelet során a 32 éves Ovidio Guzmán – becenevén az Egér (El Ratón) – mellett további 21 embert vettek őrizetbe. Luis Cresencio Sandoval védelmi miniszter elmondta, hogy a halálos áldozatok között tíz katonatiszt és 19 bandatag volt.

Ovidio Guzmán
Fotó: CBS 8 San Diego

Ovidio Guzmánt csütörtök hajnalban helikopterrel szállították el a házból, ahol elfogták, ezután egy nagy biztonságú szövetségi börtönbe vitték. Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök közlése szerint egyelőre nincs kilátásban, hogy a férfit kiadják az Egyesült Államoknak. Apját, a Köpcös néven elhíresült Joaquín Guzmán drogbárót 2017-ben kiadták Washingtonnak, egy New York-i bíróság pedig bűnösnek találta, azóta ott tölti büntetését.

Az ifjabb Guzmánt Culiacánban, Sinaloa állam fővárosában fogták el. A műveletet a védelmi miniszter szerint hat hónapos megfigyelés előzte meg, és órákig tartó harcok kísérték: a család- és bandatagok fegyverekkel védekeztek, úttorlaszokat állítottak és járműveket gyújtottak fel a biztonsági erők akadályozására. A fegyveres összetűzés Culiacán repterét is elérte: a beszállásra várakozó utasok a székek alatt rejtőztek el a kifutópályán zajló fegyverropogás elől. A repteret több mint egy napig zárva tartották, csak péntek késő délután nyitották újra. 

The operation to capture Ovidio Guzman Lopez CULIACAN, MEXICO - JANUARY 06: Polices examine an abandoned civilian vehicle during the operation to capture Ovidio Guzman Lopez by elements of the Secretariat of National Defense of Mexico in Culiacan, Mexico on January 06, 2023. (Photo by Jesus Verdugo/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Anadolu Agency

A csütörtöki műveletet kísérő erőszakhullám miatt fokozott készültséget rendeltek el az észak-mexikói Sinaloa államban, pénteken további ezer katona érkezett a térségbe Sandoval bejelentése szerint.

Ovidiót 2019 októberében rövid időre egyszer már őrizetbe vették, ám bűnszervezete erőszakos megtorlásától visszariadva a mexikói hatóságok nem sokkal később kénytelenek voltak elengedni őt. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma 2021-ben ötmillió dolláros (1,8 milliárd forint) nyomravezetői díjat ígért annak, aki információval segíti elő Ovidio Guzmán letartóztatását. A férfit kábítószer, elsősorban kokain, marihuána és több ezer kilogrammnyi metamfetamin szervezett csempészésével vádolják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.