BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszország a legerősebb tankjait küldheti Ukrajnába, de bevetni nem fogja őket

A brit hírszerzés információi szerint Oroszország arra készül, hogy hadseregének a legerősebb tankjait, az új T–14 Armata harckocsikat telepítse Ukrajnába. A jelentés szerint azonban a tankokat nem tervezik bevetni, pusztán propagandacélokat szolgálna a jelenlétük.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma csütörtökön azt közölte, hogy Oroszország Ukrajnába küldheti a legújabb és legerősebb tankjait, a T–14 Armata harckocsikat. A brit hírszerzés ennek ellenére úgy gondolja, hogy a T–14-eseket nem fogják bevetni a harcokban, pusztán propagandacélokat szolgálhatnak – erről az Insider írt.

Moscow Celebrates Victory Day 70th Anniversary
Fotó: Sean Gallup / Getty Images

A britek műholdfelvételekre hivatkozva állítják, hogy 

a T–14-esek Oroszország egyik műveleti központján láthatók, ami arra utal, hogy hamarosan Ukrajnába helyezhetik át őket.

A brit védelmi minisztérium azt közölte, hogy a T–14 Armata harckocsik bevetése túl nagy kockázattal járna, így kicsi az esélye, hogy Moszkva a frontra küldené őket. Mint írták, ezek a tankok annyira újak, hogy még nincs elég információ arról, hogy hogyan viselkednek éles körülmények között. Az orosz parancsnokok valószínűleg nem kockáztatnák meg a bevetéseket ilyen ismeretlen eszközökkel.

Ha Ukrajnába is küldik ezeket a tankokat, annak csak propagandacélja lehet. A termelési nehézségek miatt nehezen tudná pótolni őket Oroszország, ráadásul a parancsnokok se bíznak még a friss gépekben 

– olvasható a minisztérium közleményében.

Megtorlásról és atomháborúról beszélnek az oroszok az Ukrajnának adott fegyverszállítmányok miatt

Több orosz tisztségviselő arról számolt be a napokban, hogy az erősebb és nagyobb hatótávolságú nyugati fegyverek ukrajnai exportja a konfliktus kiterjedését idézheti elő. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint ha az ukránok olyan fegyvert kapnak, amivel Oroszországot közvetlenül tudják támadni, az eszkalációt jelent. Anatolij Antonov amerikai orosz nagykövet megtorlásról, Dmitrij Medvegyev pedig ismét az atomháborúról beszélt.

A T–14 Armata harckocsik csúcstechnológiás tankok, fejlett védelmi rendszerrel. A gépek képesek lelőni a páncéltörő rakétákat még a becsapódás előtt. Kifinomult érzékelőkkel és fedélzeti drónokkal vannak felszerelve, ráadásul magas fokon automatizált berendezései vannak.

A T–14 Armata tankokat először 2015-ben mutatták be Oroszországban a Győzelem Napi Felvonuláson. Eredetileg 2300 darab legyártása volt tervben 2015 és 2020 között, azonban a termelés megcsúszott és a határidők 2025-re csúsztak. Hogy jelenleg hány ilyen harckocsival rendelkezik Oroszország arról nincs információ, de azt tudni lehet, hogy az Interfax orosz hírügynökség még 2021 decemberében arról írt, hogy a Rostec orosz konszern 40 T–14 Armata gyártását kezdte el. Ekkor 2023 utáni szállítást ígért a cég.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.