BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin a frontra küldte legjobb vadászbombázóit

A Szu–57-es szuperszonikus vadászbombázót szánják az oroszok a MiG–29-esek utódjának, ennek megfelelően úgy vigyáznak rá, mint a hímes tojásra, ellenséges légtérbe nem is merik küldeni őket.

Kisebb bevetéseken már június óta, de az év végére már jelentősebb akciókra is bevetette legmodernebb vadászgépeit az orosz hadsereg. A MiG–29-esek utódjaként számontartott Szu–57-es szuperszonikus vadászbombázók Vlagyimir Putyin orosz elnök hadseregének koronaékszerei: lopakodó technológiával vannak ellátva, és könnyedén felveszik a versenyt a legjobb NATO-gépekkel is. Nem csoda, hogy rettenetesen vigyáznak rájuk, a brit hírszerzés információi szerint az ukrán légtérbe be sem léphetnek. 

MOSCOW, RUSSIA - AUGUST 17: A soldier is seen in front of the a Sukhoi Su-57 aircraft during the International Military-Technical Forum "Army 2022" at Kubinka military training ground in Moscow, Russia on August 17, 2022.
Fotó:  Pavel Pavlov / Anadolu Agency via Getty Images

A Szu–57-esek a jelek szerint csak az oroszok által megszállt területeken aktívak, onnan indítanak nagy hatótávolságú levegő-föld és levegő-levegő rakétákat az ukrajnai célpontokra. A britek által megvizsgált műholdképek szerint 

legalább öt Szu–57-est állomásoztatnak a Volgográd melletti Ahtubinszk légi támaszponton, amely nagyjából 500 kilométerre található az ukrán határtól, vagyis elég messze, hogy az ukránok el tudjanak lőni idáig rakétákkal. 

A Szu–57-esek óvására több oka is van Moszkvának. Egyrészt rendkívül drágák, és az elvesztésük óriási csapás lenne a harci morálra nézve, hiszen ha az ukránok ezeket is le tudják szedni, akkor tényleg nem marad sok esélye a többi repülőjüknek. Másrészt nagyon kell vigyázniuk, nehogy a szövetségesek kezére jusson egy lelőtt vadászbombázó, felbecsülhetetlen értékű információkat szolgáltatva a NATO-nak. Gyakorlatilag a teljes orosz hadiipar jelenlegi helyzetét megismerhetnék egyetlen gép segítségével. 

A Szu–57-eseket két éve állították hadrendbe, és eddig mindössze 21 készült belőlük, de ezek közül tízet csak tesztelésre és gyakorlásra használnak. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.