BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Esk Valley, 2023. február 15.Az Új-Zélandi Védelmi Erők által közreadott kép az árvíz által elöntött Esk Valley településről 2023. február 15-én, a Gabrielle névre keresztelt trópusi ciklon elvonulása után. Legkevesebb négy halálos áldozata van az Új-Zélandon tomboló Gabrielle ciklonnak; több települést még mindig megközelíteni sem lehet az áradások és földcsuszamlások miatt.

Meghosszabbították a szükségállapotot Új-Zélandon a Gabrielle pusztítása után

A friss becslések szerint meghaladhatja a 13,5 milliárd dollárt a Gabrielle ciklon által okozott anyagi kár Új-Zélandon.

„Jelentős beruházásokat és nehéz döntéseket igényel, hogy újra összekapcsoljuk közösségeinket, és biztonságossá tegyük az ország infrastruktúráját” – hangsúlyozta Chris Hipkins új-zélandi kormányfő hétfői sajtótájékoztatóján, amelyen bejelentett egy 300 millió új-zélandi dolláros sürgősségi segélycsomagot. (Egy ausztrál dollár 0,7 amerikai dollár.)

Napier, 2023. február 15.Az Új-Zélandi Védelmi Erők által közreadott kép az árvíz által elmosott útról Napier és Wairoa között 2023. február 15-én, a Gabrielle névre keresztelt trópusi ciklon elvonulása után. Legkevesebb négy halálos áldozata van az Új-Zélandon tomboló Gabrielle ciklonnak; több települést még mindig megközelíteni sem lehet az áradások és földcsuszamlások miatt.
Utakat mosott el az áradás.
Fotó: MTI / AP / Új-Zélandi Védelmi Erők


A Gabrielle ciklon február 12-én csapott le, legalább tizenegy emberéletet követelt, és hatalmas pusztítást hagyott maga után Új-Zélandon, Hipkins szerint 

az évszázad eddig legnagyobb természeti katasztrófáját okozta az országban. 

A teljes kár elérheti a 13,5 milliárd ausztrál dollárt Grant Robertson pénzügyminiszter becslései szerint – nagyjából ekkora összeget költöttek Christchurch újjáépítésére a 2011-es földrengés után.
A sürgősségi segélycsomag részeként 250 millió dollárt fordítanak a kulcsfontosságú utak helyreállítására a katasztrófa sújtotta területeken, és 50 milliót kapnak a vállalkozások és mezőgazdasági termelők. A kormány azonban várhatóan további összegeket fordít majd az újjáépítésre és anyagi támogatásra.
Hipkins emellett további hét nappal meghosszabbította a szükségállapotot, amelyet a múlt héten hirdettek ki – mindössze harmadszor Új-Zéland történetében. A szükségállapot hatálya Northlandre, Aucklandre, Tai Rawhitira, Bay of Plentyre, Waikatóra, Hawke’s Bayre és Tararuára vonatkozik. 

Esk Valley, 2023. február 15.Az Új-Zélandi Védelmi Erők által közreadott kép az árvíz által elöntött Esk Valley településről 2023. február 15-én, a Gabrielle névre keresztelt trópusi ciklon elvonulása után. Legkevesebb négy halálos áldozata van az Új-Zélandon tomboló Gabrielle ciklonnak; több települést még mindig megközelíteni sem lehet az áradások és földcsuszamlások miatt.
A kormányfő hét nappal meghosszabbította a szükségállapotot.
Fotó: HOGP

A rendőrség megerősítette, hogy a ciklon miatt tizenegyen vesztették életüket, a legtöbben az Északi-szigeten található Hawke’s Bayben, de mintegy 2200 embert még mindig keresnek, az áldozatok száma várhatóan még emelkedni fog. A kommunikációs problémák tovább nehezítik a helyzetet. Új-Zéland a Reuters összefoglalója szerint 60 Starlinket telepített a kommunikáció helyreállítására, és további harminc úton van. 

Az Északi-szigeten még mindig 15 ezer ember van áram nélkül. Az utak lezárva, és lassan kifogy a készpénz az automatákból is.

A BBC tudósítása szerint az érintett területeken a teljes termés tönkrement, a Gabrielle-t megelőző többhetes esőzések okozta áradásokban egész nyájak pusztultak el. Egyelőre nem tudni, mekkora biztosított kárt szenvedtek a mezőgazdasági termelők, de a katasztrófa miatt várhatóan emelkedni fognak az élelmiszerárak, ami tovább erősíti az inflációs nyomást. Az infláció pedig így is a majdnem három évtizedes csúcsot jelentő 7,2 százalékon áll.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.