Amerikai Abrams tankok vásárlására kéri a parlament előzetes engedélyét a román hadügyminisztérium (MAPN), továbbá fejleszteni szándékozik a haditengerészet harci képességeit is – derült ki a MAPN által kedden közölt podcastból, melyben Teodor Incicas altábornagy, a román hadsereg fegyverzetellátási főigazgatóságának vezetője adott interjút.

Fotó: AFP

Incicas nem részletezte, hogy hány harckocsit akarnak venni, de megjegyezte: mivel egy egész zászlóaljról van szó, nem a gyártóval kell szerződni, a beszerzést az Amerikai Egyesült Államokkal kötendő kormányközi egyezmény révén lehet csak megvalósítani.

Az altábornagy hozzátette, hogy bár sokan azt képzelik, hogy az Abrams egy idejétmúlt páncélos, ők nem ismerik az amerikai korszerűsítési programokat. Inicias szerint a lecsupaszított harckocsik védelmi rendszerei megfelelőek és az igényeknek megfelelő felszereléssel érkeznek majd.

A MAPN azonban nem csak tankokat akar vásárolni, 

további 40-50 fegyverzet- és eszközbeszerzési program van folyamatban. 

Ezek között megemlítette, hogy Románia tavaly írt alá szerződést Norvégiával 32 használt F-16-os harci repülőgép megvásárlásáról: ezeket várhatóan idén és 2024 folyamán fogják leszállítani. Az F-16-os repülőrajokra átmeneti megoldásként tekintenek, az ötödik generációs F-35-ös harci repülők beszerzéséig, amelyekből az első rajt 2030 után tervezik hadrendbe állítani.

A fegyverkezési tervekben szereplő hét Patriot rakétaelhárító rendszer közül eddig négyet vásároltak meg, amiből kettő már meg is érkezett, míg a maradék kettőt a hónap végéig szállítják.

Három HIMARS rakéta sorozatvető-rendszert is beszereznek, ezekből az első már 2021-ben Romániában volt, egy átvétele folyamatban van, míg a harmadik jövőre várható az Inicias szerint.

Az altábornagy közölte, hogy 

Románia tengeralattjárók és aknászhajók beszerzését is tervezi, illetve korszerűsíteni akarja rakétahordozó hadihajóit, 

ezekről a programokról azonban nem közölt részleteket.

Mindemellett a román hadsereg feleszerelését saját fejlesztésű eszközökkel is korszerűsítik, többek között egy olyan taktikai zsebdrónnal, mely a városi, utcai harcokban segítheti a tájékozódást és felderítést. A román haditechnikai kutatóközpont egy 100 kilométeres hatósugarú, pilóta nélküli repülőgépet is kifejlesztett, most pedig annak függőleges fel- és leszállásra képes változatán dolgozik. Ezeket – jóváhagyásukat követően – rendszeresíteni akarják a román hadseregben.

A MAPN ezeken kívül hét Watchkeeper X típusú robotrepülőgép-rendszer beszerzéséről írt alá a szerződést az izraeli Elbit Systemsszel, és a napokban tárgyalásokat folytat a török gyártóval az ukrajnai háborúban hírnevet szerzett Bayraktar-2-es harci drónok vásárlásáról, amelyek beszerzéséhez hozzájárult már a román parlament – zárta mondandóját Inicias.