BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Enyhül a feszültség Athén és Ankara között: a görögök több mint két hónapja nem láttak török vadászgépeket

Törökországba utazik a görög bevándorlási és a védelmi miniszter.

Törökországba utazik jövő héten Nótisz Mitarákisz görög bevándorlási miniszter, valamint Nikosz Panajótopulosz, a görög védelmi tárca vezetője, aki vasárnap azt mondta, enyhülés jött el a két ország kapcsolatában.

Brussels,,Belgium.,26th,June,2019.,First,Day,Of,Nato,Defense
Fotó: Alexandros Michailidis

„Érezhető a feszültség csökkenése” – fogalmazott Panajótopulosz a görög Mega televíziós csatornának adott interjúban, kiemelve, hogy februárban és márciusban egyetlen török harci repülőgépet sem észleltek az Égei-tenger Görögországhoz tartozó szigetei fölött.
Mitarákisz azt mondta, Süleyman Soylu török belügyminiszter társaságában felkeresi a földrengés sújtotta Hatay tartományt, Panajótopulosz pedig korábban arról tájékoztatott, hogy a tervek szerint ugyanazon a napon Hulusi Akar török védelmi miniszterrel egyeztet majd.   

Ugyancsak vasárnap a Katimerini című görög napilap azt írta, Ankara teljesen más hangot üt meg Görögországgal kapcsolatban.

Elemzők szerint a február 6-i, Törökország és Szíria egy részén pusztító, több mint 50 ezer halálos áldozattal járó földrengés, illetve az ennek nyomán érkező nemzetközi segítséget követően a két NATO-tagállam a köztük lévő feszültség csökkentésére törekszik.

Athén és Ankara viszonyára évtizedek óta árnyékot vet a migráció, a tengeri határaik eltérő értelmezése, a kölcsönös légtérsértések, valamint az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett, hatalmas földgázkincs kiaknázásának lehetősége.

Tavaly 234 alkalommal repültek át török katonai gépek görög terület fölött. A görög védelmi tárca országa szuverenitásába ütközőnek tekinti a légtérsértéseket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.