BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszatérnek a Kennedyk: váratlan kihívója akadt a demokrata oldalról Joe Bidennek

Robert F. Kennedy Jr. környezetvédelmi jogász és vakcinaellenes aktivista benyújtotta a szükséges dokumentumokat a Szövetségi Választási Bizottsághoz, hogy 2024-ben demokrata színekben indulhasson az elnökválasztáson.

Demokrataként indulna a 2024-es amerikai elnökválasztáson Robert F. Kennedy Jr. Az egykori elnök, John F. Kennedy unokaöccse benyújtotta az induláshoz szükséges dokumentumokat a Szövetségi Választási Bizottsághoz.

Robert F. Kennedy Jr. Attends The No Green Pass Protest In Milan
Robert F. Kennedy Jr. attends the No Green Pass protest at Arco Della Pace on November 13, 2021 in Milan, Italy. (Photo by Alessandro Bremec/NurPhoto) (Photo by Alessandro Bremec / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
HEALTH-CORONAVIRUS/ITALY
Fotó: Alessandro Bremec / AFP

Robert F. Kennedy Jr. környezetvédelmi jogászként tevékenykedik, valamint vállaltan vakcinaellenes aktivista. 

Az indulását kampánycsapatának egyik tagja, John E. Sullivan erősítette meg – írta meg a CNN. A 69 éves férfi a volt New York-i szenátor, az Egyesült Államok főügyészének és az 1968-ban meggyilkolt elnökjelöltnek, Robert F. Kennedynek a fia.

Kennedy Jr. régóta az oltáselleneség élharcosa. Korábban támogatta a védőoltásokat és az autizmust összekapcsoló állítások terjedését, illetve megalapította a Children’s Health Defense vakcinaellenes szervezetet. A pandémia idején aktív bírálója volt a szövetségi kormány járványkezelésének. Oltásellenessége miatt nincs jó viszonyban a családja egy részével. Nővére, Kathleen Kennedy Townsend, testvére, Joseph P. Kennedy II és unokahúga, Maeve Kennedy McKean 2019-ben nyilvánosan ítélték el a tevékenységét.

Kennedy Jr. márciusban jelentette be a Twitteren, hogy fontolgatja az indulást a következő választáson.

Ha úgy tűnik, hogy össze tudom gyűjteni a pénzt és elég embert mozgósítok a győzelemhez, akkor beszállok a versenybe 

– írta.

Jelenleg Robert F. Kennedy Jr. az egyetlen a Kennedyk hosszú sorában, aki még nem szállt be a politikába. Húga, Kathleen 1995 és 2003 között Maryland alkormányzójaként szolgált. Testvére, Joseph 1987 és 1999 között kongresszusi képviselő volt Massachusettsben. A közelmúltban pedig testvére, Chris Kennedy sikertelen jelölt volt Illinois kormányzói posztjára. Unokaöccse, harmadik Joe Kennedy 2020-ban veszítette el képviselői megbízatását Massachusettsben. Caroline Kennedy, JFK volt elnök lánya, jelenleg az Egyesült Államok ausztráliai nagykövete.

A 2024-es elnökválasztás

A jövőre esedékes amerikai választás mezőnye még csak most kezd kialakulni. Demokrata oldalról 

Joe Biden regnáló elnök még nem jelentette be a második ciklusra vonatkozó pályázatát. 

Marianne Williamson írónő a múlt hónapban elindította a második kampányát a demokrata jelöltség megszerzése érdekében.

A pártját megtörte, a támogatóit feltüzelte a Trump elleni vádemelés

A volt elnök büszkén sétált ki a bíróság ajtaján.

Republikánus oldalon más a helyzet, hiszen Donald Trump már tavaly bejelentette, hogy újra indul az elnöki székért. A versenyfutásban részt vesz Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet, Asa Hutchinson korábbi arkansasi kormányzó és Vivek Ramaswamy vállalkozó. Az ismertebb nevek közül Ron DeSantisfloridai kormányzó, illetve Mike Pence volt alelnök mérlegeli az indulását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.