Az azt fontolgatja, hogy kötelező módon megtiltsa a tagállamainak a biztonsági kockázatot jelentő vállalatok – köztük a kínai Huawei távközlési csoport – alkalmazását az 5G-hálózatuk kiépítésében – írta a Financial Times.

Mobile World Congress 2023 Barcelona Logotypes
The Huawei logo, the Chinese multinational technology corporation, and second-largest telecommunications equipment manufacturer in the world, displayed on their stand during the Mobile World Congress 2023 on March 2, 2023, in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) (Photo by Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Joan Cros / AFP

Brüsszel azért készülhet erre a drasztikus lépésre, mert bár a tagállamok közül többen is betiltották a céget, számos kormány még mindig nem tett semmit, annak ellenére, hogy a kérdésre hamarosan választ kellene adni, ha az EU közös 5G-hálózatot akar felépíteni.

Az uniós országoknak mindössze a harmada tiltotta ki a Huaweit a blokk 5G-rendszerének a kritikus részeiből, annak ellenére, hogy Brüsszel többször is figyelmeztette őket a vállalat veszélyeire. Ebben mindenkinek részt kell vennie, mert az egész blokk biztonsága forog kockán

– jelentette ki Thierry Breton, az EU belső piaci biztosa.

2020-ban az uniós országok egyhangúlag elfogadták Brüsszel iránymutatását, amely bővebb tanúsítási követelményeket és a beszállítók diverzifikációját ajánlotta, ám tilalomról egyáltalán nem esett szó benne. Az Európai Bizottság a tervek szerint jövő héten tesz jelentést az ajánlás eredményeiről, és Brüsszel csak ekkor jelentheti ki, hogy biztosan szükség lesz-e a tilalomra.

A tilalmat kikényszerítő új szabályok azonban valószínűleg csak a jelenlegi bizottság ötéves hivatali ideje után születhetnének meg, ráadásul az Európai Parlament és a tagállamok támogatását is meg kellene szerezni az új jogszabályokhoz.

Teljes mértékben ellenezzük, hogy politizálják a kiberbiztonságot. A kockázatok értékelése a technológiai szabványok betartása nélkül, valamint egyes beszállítók kitiltása a rendszerből nemcsak az Európai Unió, hanem valamennyi tagállam törvényeit is sértené

– nyilatkozta a Huawei szóvivője az üggyel kapcsolatban.

Washington korábban súlyos vádakat fogalmazott meg a Huawei ellen, ugyanis szerintük a vállalat amerikai cégektől lopott, megsértette az Észak-Korea elleni szankciókat, és hamis nyilatkozatokat adott át az FBI-nak. Az USA emiatt a szövetségeseit is sürgeti, hogy lépjenek fel a kínai vállalattal szemben. Ezzel párhuzamosan német tisztviselők vizsgálatot indítottak a Deutsche Telekom és a Huawei ellen, ugyanis szerintük a két vállalat együttműködése biztonsági kockázatot jelent.

A potenciális Huawei-tilalom mögött azonban nemcsak a vállalat feltételezett visszaélései állnak, hanem egy tágabb törekvés arra, hogy az Európa elszakadjon Kínától, és csökkentse az ország befolyását a blokkban.

Brüsszel jövőbeli lépése tovább növeli a feszültséget közte és Magyarország között, ugyanis hazánk a vállalat egyik legnagyobb stratégiai partnere Európában. A Huaweinek itt van a legnagyobb logisztikai és gyártóbázisa Kínán kívül, fontos kutatás-fejlesztési programoknak adunk otthont, ráadásul a telekommunikációs cég az ország hálózati fejlesztésében is részt vesz.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kedden találkozott a vállalat vezetőivel, és arról tárgyaltak, hogy a Huawei aktívan is részt vegyen a kormány Nemzeti Digitalizációs Stratégiájában, amely 2030-ig tartana. Az uniós lépés miatt azonban gellert kaphat a program és az együttműködés, ez pedig káros hatással lehet a magyar gazdaságra és az infrastruktúrára.

Nagy Márton a Huawei vezetőivel tárgyalt

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint az orosz–ukrán háború és az szankciók súlyos károkat okoztak a globális gazdaságban.

Az EU-ban eddig csak Dánia, Svédország és a balti államok, valamint az Egyesült Királyság tiltotta ki a vállalatot az 5G-fejlesztésekből, a brüsszeli álláspont tehát a kisebbségi véleményt tükrözi.