BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Novo Nordisk győzködi Európát, hogy adjanak állami támogatást fogyókúrás csodaszerének

A vállalat egyelőre alig tudja tartani a lépést a kereslettel, de a Wegovy támogatás nélkül kifejezetten drága.

A Novo Nordisk célja, hogy meggyőzze az európai kormányokat a Wegovy nevű elhízás elleni gyógyszerének finanszírozásáról, legalább a leginkább elhízottak és a más alapbetegségben is szenvedők számára – mondta el pénteken a dán gyógyszergyártó vezérigazgatója, Lars Fruergaard Jorgensen, hozzátéve, hogy ezért a kezelés egészségügyi és költségvetési előnyeit is szeretnék kihangsúlyozni.

A súlycsökkentő szerek legújabb generációjának egyik első fecskéje, a Wegovy átlagosan 15 százalékos fogyást okoz diétával és mozgással kombinálva, óriási keresletet generálva a gyógyszer iránt. Amerikai bemutatása óta mindez 165 százalékkal növelte a Novo Nordisk részvényeinek értékét, amely így Európa második legértékesebb vállalatává vált.

WegovyThe preparation Wegovy from Novo Nordisk is used to treat type 2 diabetes and as a slimming agent, photographed in Copenhagen, Thursday 23 March 2023.. (Photo: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix) (Photo by Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix via AFP)
Fotó: AFP

Az inzulinhoz hasonlóan beadható szernek köszönhetően a dán gyógyszergyártó idén már kétszer emelte meg bevételi és profitvárakozásait. Jorgensen a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy a gyógyszer sikere rendkívül szokatlan helyzethez vezetett, hiszen 

míg a legtöbb gyógyszer esetében a célcsoport viszonylag jól meghatározott körből áll, míg a Wegovy piaca akár 1 milliárd ember is lehet világszerte. 

Éppen ezért akár évekig is tarthat, amíg a gyógyszer iránti keresletet a cég képes lesz kielégíteni.

Elemzők szerint a fogyasztószerek piaca az évtized végére elérheti a 100 milliárd dollárt, amelynek oroszlánrészét a Novo Nordisk és amerikai versenytársai, mint az Eli Lilly, az Amgen és a Pfizer szerezhetik meg. A Wegovy 2021-es amerikai bemutatása óta a Novo Nordisk alig győzi a versenyt a kereslettel, annak ellenére, hogy növelte gyártási kapacitásait és annak ellenére, hogy a gyógyszert igencsak borsos, havi 1300 dolláros (közel 460 ezer forint) áron kínálja a gyógyszergyártó.

Ennek az árnak a felhasználóbaráttá tételéhez lenne szükség Európában a kormányzati finanszírozásra, az Egyesült Államokban pedig a magánegészségügyi biztosítók fizetési hajlandóságára. Egyelőre a gyógyszert Dániában és Norvégiában kapni, illetve a múlt hónap óta már Németországban is. Az egészségbiztosítási hatóságok és vállalatok meggyőzését ugyanakkor segítheti, hogy egy friss, széles körű kutatás szerint 

a gyógyszer szív- és érrendszeri szempontból is jótékony hatású.

A kereslettel pedig két oldalról küzdene meg a Novo Nordisk: egyrészt óvatosak azzal, hogy mely országban dobják piacra a terméket, másrészt pedig ugyancsak pénteken röppent fel a hír, hogy a Wegovy-peneket már egy harmadik helyen, az amerikai Indiana államban található Bloomingtonban is töltik a Catalent gyárában. Mindezt annak ellenére, hogy az amerikai bérgyártó brüsszeli üzemében problémák adódtak a sterilitási szabályok betartásával. Jorgensen ugyanakkor bízik abban, hogy a Catalent képes lesz orvosolni a felmerülő problémákat.

A világ egyik legnagyobb bérgyártójaként erre a Catalentnek szüksége is lesz, hiszen miután óriási összegeket keresett a koronavírus vakcinák gyártásán, számos problémával szembesült, így tavaly augusztusa óta 57 százalékot veszített értékéből.

A Wegovy iránti óriási igény miatt a Novo Nordisk-vezér azt is elmondta, hogy kulcsfontosságú az egészségügyi hatóságokkal való együttműködés, ugyanis a kormányok nem lesznek képesek az összes elhízott számára finanszírozni a kezelést. Ezért jobban oda kell figyelni, hogy kik kaphatnak támogatott módon a szerből.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.