BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Donald Trump megfenyegette az ellene tanúskodókat

Főként egykori kormányzati alkalmazottakról és előző ügyvédjeiről lehet szó, akiket most jogi védelem alá kíván helyezni az igazságügyi hatóság.

A súlyos vádak alatt álló exelnök társadalmimédia-oldalán fenyegette meg azokat, akikről megtudja, hogy ellene vallottak vagy erre készülnek. Főként egykori kormányzati alkalmazottakról és előző ügyvédjeiről lehet szó, akiket most jogi védelem alá kíván helyezni az igazságügyi hatóság.

(FILES) Former US President Donald Trump delivers remarks at Trump National Golf Club Bedminster in Bedminster, New Jersey, on June 13, 2023. Donald Trump was indicted on August 1, 2023 over his efforts to overturn the results of the 2020 election -- the most serious legal threat yet to the former president as he campaigns to return to the White House. Federal prosecutors allege that Trump enlisted six co-conspirators to "assist him in his criminal efforts to overturn the legitimate results of the 2020 presidential election and retain power." The co-conspirators are not named in the indictment, but five of them can be identified using the detailed descriptions provided by prosecutors (Photo by Ed JONES / AFP)
Fotó: Ed Jones / AFP

 

Mi a védelmi parancs és kiket óv meg?

Az intézkedés nem azonos a köztörvényes büntetőügyekben ismert tanúvédelemmel, hanem azt jelenti, hogy Trump ne tehessen közzé a vád által begyűjtött bizonyítékokat a közösségi médiában vagy bárhol a nyilvánosságban, és ne legyen alkalma megtámadni, megfélemlíteni vagy hitelteleníteni  azokat, akik már ellene vallottak, vagy erre készülnek.

A kérelmet az váltotta ki, hogy a volt elnök a közösségimédia-felületén nagybetűkkel írt nyilvánvaló fenyegetést tett közzé, ezzel a szöveggel: „Ha te jössz ellenem, én is megyek ellened!” – idézte a volt elnök tweetjét az Euronews.

Az ügyészek arra kérték az USA kerületi bíróságának bíróját, Tanya Chutkant, hogy adjon ki „védelmi parancsot” a Smith különleges ügyvéd által indított ügyben. A múlt csütörtökön megtartott vádismertetésen a bíróság elrendelte a perben eddig beszerzett bizonyítékok átadását a védelemnek. Azaz Trump mostantól tudhatja, hogy ki tett rá nézve terhelő vallomást, és milyen tartalommal, és nekiláthat a cáfolatok vagy ellenbizonyítékok gyártásának, és persze az  illető lejáratásának, de nem a nyilvánosságban. 

Az ügyészség azzal érvel, hogy a bejegyzés szerint Trump megfélemlítheti a tanúkat a kezébe kerülő bizonyítékok illetéktelen nyilvánosságra hozatalával. Fennáll annak a veszélye is, hogy a volt elnök személyükben megtámadja a tanúskodókat, és rájuk nézve terhelő adatokat közöl, vagy kijelentéseket tesz, amivel befolyásolhatja az esküdtek véleményét, hiteltelenítheti a vallomásokat, és hatást gyakorolhat a közvéleményre is.

További részletek az Euronews hírösszefoglalójában

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.