BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jóváhagyta a közös fegyvervásárlásokat az Európai Parlament

A döntés értelmében 300 millió euró jut az európai hadiipar fejlesztésére a közös kasszából, ám arra még a tagállami kormányoknak is rá kell bólintaniuk.

Megszavazta az európai hadiipar közös beszerzések révén történő megerősítéséről szóló uniós jogszabálytervezetet kedden az Európai Parlament. A szabályozás célja segíteni a tagállamokat abban, hogy önkéntes együttműködésen alapuló módon legsürgetőbb és legfontosabb védelmi szükségleteiket fedezzék, melyeket az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányok növeltek meg – olvasható az EP közleményében.

European,Parliament,Building,In,Brussels.,Glass,Facade.
Fotó: Shutterstock

Minderre 300 millió eurót különítettek el, és a közös beszerzésekben legalább három tagállamnak is részt kell vennie. Az elfogadott intézkedés értelmében a fegyverszállítóknak és alvállalkozóiknak az EU-ban vagy annak valamely társult országában kell székhelyet alapítaniuk, és nem lehetnek nem társult harmadik ország vagy szervezet ellenőrzése alatt. 

A végső termék árának legalább 65 százaléka pedig az EU-ból vagy társult országokból származó alkatrészekből kell, hogy álljon.

Az uniós támogatás felső határa konzorciumonként a beszerzési ár 15 százaléka, ami 20 százalékig emelkedhet, ha Ukrajna vagy Moldova is részesül a hadiipari termékekből, illetve abban az esetben, ha a szerződés becsült értékének legalább 15 százalékát kis- és középvállalkozások vagy közepes piaci tőkeértékű vállalkozások kapják.

A javaslatot még a tagállami kormányokból álló Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.