BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Páneurópai civil szervezeteket szeretne Brüsszel

Elég lenne egyetlen tagállamban megalapítani egy nemzetközi szervezetet.

Az Európai Bizottság a civil szervezetek határokon átívelő tevékenységét támogató javaslatot fogadott el kedden. A tervek szerint a javaslat javítaná a belső piac működését a jogi és adminisztratív korlátok lebontásával a több országban is jelen lévő nonprofit szerveztek előtt – olvasható az Európai Bizottság honlapján.

3d,Illustration,,An,Rescue,Package,Falls,From,The,Sky,3D illustration, An rescue package falls from the sky
Fotó: Shutterstock

Jelenleg ugyanis a civil szervezetek egy másik tagállamban működve nem részesülnek automatikusan státuszuk elismerésében és sokszor új jogi személyiséget is létre kell hozniuk, ha másik országban is megjelennének. Ezek a korlátok mintegy 310 ezer nonprofit szervezetet érintenek és ezen akadályok felszámolása mintegy évi 770 millió eurót takaríthat meg számukra az adminisztrációs terhek terén. Ráadásul várhatóan akár további 185 ezer civil szervezet kezdhet határokon átívelő tevékenységbe a javaslat elfogadása után. Becslések szerint 

a korlátok felszámolása 15 év alatt további 4,2 milliárd eurónyi értéket hozhat létre.

Az Európai Bizottság javaslata szerint létrejönne az Európai Határokon Átívelő Egyesület mint jogi forma, melyet direkt ezen szervezetek számára hoznának létre és mely más országokban való megjelenéskor csökkentené a jogi és adminisztrációs terheket. Ugyanis amint egy tagállamban létrehoznak egy ilyen egyesületet, azt automatikusan elismernék a többi tagállamban is, melyekben akár gazdasági tevékenységet is végezhetne. Adóügyi szempontból ezeket a szervezeteket a tagállamok hasonlóan kezelnék, mint a belföldi civil szervezeteket.

A javaslat most az Európai Parlament és a tagállamok elé kerül jóváhagyásra, mely ha sikerrel jár, két évet ad a tagállamoknak arra, hogy a direktívát beépítsék nemzeti jogrendszerükbe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.