BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó Péter ismét tárgyal Szergej Lavrovval

Szijjártó Péter most úgy fogalmazott, hogy kárba veszett lehetőség az ENSZ e heti közgyűlése.

Az ENSZ közgyűlés apropóján találkozik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. A külügyminiszter az M1-nek adott interjújában elmondta:

„Szergej Lavrovval természetesen elsősorban arról fogok beszélni, mi szükséges ahhoz, hogy a szomszédságunkban újra béke legyen. 

Mi azt szeretnénk, hogy vége legyen az öldöklésnek, mi azt szeretnénk, ha több ember nem halna meg. Mi azt szeretnénk, hogy minél előbb egy fegyverszünet adta lehetőséget kihasználva béketárgyalások indulnának meg.”

Tavaly szintén a New Yorkban tartott közgyűlése után találkozott egymással Szijjártó és Lavrov. A külügyminisztere akkor úgy fogalmazott, hogy sajnálattal állapította meg a negyedik nap végén, hogy békéről szóló megbeszélések nem voltak és valószínűleg nem is lesznek. 

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov and Hungary's Foreign Minister Peter Szijjarto shake hands at the end of a joint press conference following their talks in Moscow on July 21, 2022. (Photo by Handout / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Russian Foreign Ministry / handout" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

 

Megkérdeztem Szergej Lavrovot, hogy rajtam kívül kivel találkozott az Európai Unióból, de más találkozója uniós külügyminiszterrel nem volt

 

– mondta Szijjártó a Facebookra tavaly feltöltött videójában. „Én azt gondolom, hogyha az elkövetkező időszakban a békéről nem jönnek létre tárgyalások, akkor a világ még súlyosabb  következményekkel fog szembesülni, amiket jó lenne elkerülni” – közölte akkor a magyar miniszter.

Szijjártó Péter most úgy fogalmazott, hogy kárba veszett lehetőség az ENSZ e heti közgyűlése, az semmivel nem vitt közelebb az ukrajnai békéhez, a nagyhatalmak ezúttal sem látták megfelelőnek az időt arra, hogy tárgyaljanak egymással. A tárcavezető arról számolt be, hogy a fegyveres konfliktus rendezése továbbra sem látszik. Szijjártó Péter az átfogó atomcsend-szerződés részes államainak délutáni konferenciája kapcsán arra figyelmeztetett, hogy 

Ukrajnában egy atomhatalom áll szemben egy olyan országgal, amelyet szintén atomhatalmak támogatnak, ráadásul az utóbbi időben többször is teljesen nyíltan és szégyentelenül hivatkoztak a nukleáris képességekre, illetve szegényített urántartalmú fegyvereket is bevetnek.    

„Remélhetőleg azért abban mindenki még egyetért, hogy az a végső szakasz, amely a nukleáris háborút jelentené, mindenképpen elkerülendő” – jegyezte meg Mindez most még inkább felértékeli az átfogó atomcsendszerződést, amelynek aláírói vállalták, hogy nem hajtanak végre kísérleti atomrobbantásokat – vélekedett, sajnálatát fejezve ki amiatt, hogy egyes országok, például Kína vagy az Egyesült Államok nincsenek a részes felek között. 

Oroszország 2024-re hatalmas védelmi kiadások emelését tervezi, amely 2024-ben a bruttó hazai termék 6 százalékát teszi ki, szemben a 2023-as 3,9 százalékkal és a 2021-es 2,7 százalékkal.. Az előrejelzés szerint a titkosított vagy meg nem határozott tételekre fordított kiadások csaknem megduplázódnak.  

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.