Közélet

Tényleg uránlövedékkel érkeznek az Abramsok Ukrajnába

A legújabb amerikai fegyverszállítmány listáján tűntek fel a töltények.

Újabb, 175 millió dolláros fegyverszállítmányt jelentett be Ukrajna számára szerdán a Pentagon, melyben először helyet kaptak az Abrams tankok által használt, vitatott, szegényített uránt tartalmazó lőszerek is.

Mindez egyrészt arra utal, hogy 

hamarosan megérkeznek a régóta ígért M1 Abrams páncélosok Ukrajnába, 

másrészt jelzi, hogy igazak voltak azok a korábbi híresztelések, melyek szerint az Egyesült Államok hajlandó átadni a tankokhoz tartozó ellentmondásos lőszereket Kijevnek.

Adazi,,Latvia,,June,,-,U.s.,M1,Abrams,Tanks,Fire
Fotó: Karlis Dambrans

Bár az amerikaiak most küldenek először az urándúsítás melléktermékeként keletkező szegényített uránt tartalmazó lőszert, az ukrán hadsereg számára már nem jelentenek újdonságot a lövedékek, ugyanis a brit Challenger páncélosok is hasonló lőszerrel érkeztek.

A 175 millió dolláros csomagban helyet kaptak még többek között légvédelmi felszerelések, HIMARS rakéták, többféle tankelhárító rakéta (TOW, Javelin, AT-4) és többféle tüzérségi és kézifegyverhez szánt lőszer is.

Amerikai tisztviselők a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségre hivatkoznak az urántartalmú lőszerek átadásakor, mondván, az ENSZ égisze alatt működő szervezet véleménye szerint a szegényített uránt használó lövedékek nem járnak sugárzásveszéllyel – jegyzi meg a Politico. Az Egyesült Államok ezzel már több mint 43,7 milliárd dollár értékben küldött fegyvereket Ukrajnának, az Abramsokból 31 darab érkezhet majd a frontra.

 

szegényített urán Abrams Pentagon Ukrajna
Kapcsolódó cikkek