BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bedöntötték a milliárdos Biodóm-projektet, a főváros télen nem akarja fűteni a félbemaradt komplexumot

A teljesen üres Biodóm fenntartása 2022 novembere és 2023 májusa között több mint félmilliárdba került.

Hiába kezdődött el a fűtési szezon, az évek óta félkészen álló Biodóm temperálását nem kezdték el és ezen a télen nem is fűtik majd. A Fővárosi Önkormányzat mostantól nem fizeti a Biodóm számláit – mondta Bősz Anett főpolgármester-helyettes a Népszavának. A politikus hozzátette, hogy a főváros nehéz pénzügyi helyzetben van, így pedig nem tudják fedezni a félkész létesítmény fenntartási költségeit. 

biodóm
Fotó:  Koncz György / Nemzeti Sport

Eddig halogatta ezt a végső lépést, de most már nincs hová hátrálni.

– mondta.

A Fővárosi Állat-és Növénykert összesítése szerint az előző téli szezonban 2022 novembere és 2023 májusa között több mint félmilliárdba került a Biodóm fenntartása. Ez a fedezet idén már nincs meg.

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy a beruházás becsült összköltsége 2014-ben 16 milliárd forint volt, ez az összeg 2019-ben pedig már összesen 64 milliárdra emelkedett. Budapest 2020-ban megvizsgáltatta a beruházás állapotát: még legalább 16,4 milliárd forintos ráfordítás szükséges az átadásig. Az elmaradt tervezési munkák pótlása, a szükséges újratervezések és a jogi eljárások várható elhúzódása reálisan 2024-es befejezést eredményeztek volna.

Itt vannak a dokumentumok, amelyek cáfolják Karácsony pénzügyekről szóló állítását

A főváros hivatalos dokumentumai bizonyítják, hogy Karácsony Gergely valótlan állításokat tesz arról, mennyi megtakarítással vette át 2019-ben Budapest vezetését Tarlós Istvántól – közölte a Világgazdaság kérdésére a Pénzügyminisztérium. A tárca a főváros éves költségvetési beszámolójára hivatkozik, Karácsony szerint azonban ezek a számok egyszerű hazugságok. A kérdést mindenki eldöntheti maga, bemutatjuk a szóban forgó dokumentumokat.

A fővárosi önkormányzat már azt is kezdeményezte, hogy a Biodómot vegye át az állam, azonban Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy  kormány nem venné át a komplexum befejezését, ugyanis az Budapest feladata. 

A miniszter emlékeztetett, hogy a Biodómot, még tarlós István korábbi főpolgármester ideje alatt kezdték el építeni, és a kormány akkor 20 milliárd forint támogatást adott rá, de az a Fővárosi Állatkert része, és az állatkert pedig a fővárosé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.