BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elege lett az uniós huzavonából Elon Musknak – kivonulhat Európából az X

Elon Muskot nagyon zavarja, hogy az unió moderációt követel a technológiai óriásoktól. Ráadásul az ezért felelő csapatot már hónapokkal ezelőtt ki is rúgta.

Az X Európából való kivonulásán gondolkozik az elmúlt hetekben Elon Musk, mert túlságosan megterhelőnek találja a nagy online közösségi oldalakra rótt európai uniós szabályozói terheket.

A céget ismerő források szerint Muskot leginkább az augusztusban hatályba lépett Digital Services Act (DSA) nevű szabályozás zavarja, mert az az X-hez hasonló nagy oldalaktól hatékony és transzparens moderációt vár el, azt, hogy gyorsan távolítsák el az álhíreket és más káros tartalmakat. Azonban az ezért felelős részleget az X többségi tulajdonosa leépítette, miközben az izraeli háború kitörése után Thierry Breton belső piacért felelős biztos is figyelmeztette a milliárdost az oldalán elszaporodó álhírekre és a DSA betartásának fontosságára.

x, twitter
Fotó: Shutterstock

A szabályozás megszegőire akár éves globális bevételük 6 százalékára rúgó bírságot is kiszabhatnak. A DSA miatt nem indította el az EU-ban az X versenytársának szánt Threads alkalmazást a Meta sem. Úgy tűnik tehát, hogy valamiben azért Musk egyetért riválisával, Mark Zuckerberggel.

Ráadásul a Tesla-vezér nem először lebegteti meg, hogy az X kivonul Európából, ezt már a platform megvásárlása után is felvetette, amikor az oldal még Twitter névre hallgatott. Miután a közösségi háló hirdetési bevételei apadásnak indultak, Musk a költségcsökkentés érdekében felvetette, hogy csak az Egyesült Államokban működtetné – írja az Insider.

A kivonulást megkönnyítheti, hogy az X legtöbb európai irodáját idén már bezárták, 

akkoriban Musk azon gondolkozott, hogy csak azokon a piacokon marad bent, amelyeken az oldal a leginkább népszerű, így az Egyesült Államok mellett Nagy-Britanniában és Japánban. Ugyanakkor az európai bezárási hullámot a dublini iroda elkerülte. Nem világos, hogy az X – hasonlóan más technológia óriásokhoz – él-e a szektort Írországba csábító adókedvezményekkel, és mi történne velük egy esetleges európai kivonulás esetén.

Európa egyébként a felhasználók 9 százalékát adta a platformnak, de azok száma szinte minden országban csökkent, 10 és 40 százalék között, ám a többi földrészen is hasonló folyamatok zajlottak le, mióta Musk megvette a vállalatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.