BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erdogan szerint a nyugati világ megsiratta a meggyilkolt ukrajnai gyermekeket, a gázai gyerekek láttán azonban csöndben van

A török államfő azt mondta, hogy ami Gázában zajlik, az nem önvédelem, hanem mészárlás.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette egy szombat esti isztambuli pártnagygyűlésen az Izrael és a Hamász közötti háborúra utalva, hogy a 

Nyugat a főbűnös a gázai mészárlásokban.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan
ANKARA, TURKIYE - SEPTEMBER 06: Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks during the launch of Medium Term Programme at the Presidential Complex in Ankara, Turkiye on September 06, 2023. Aytac Unal / Anadolu Agency (Photo by Aytac Unal / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AYTAC UNAL / AFP

A szavát felemelő néhány, lelkiismeretes embert leszámítva a mészárlás teljességgel a nyugatiak bűne

– jelentette ki az államfő a volt Atatürk repülőtér területén megtartott palesztinpárti nagygyűlésen. Erdogan azzal vádolta a nyugati nagyhatalmakat, hogy keresztesháborús hangulatot szítanak a muszlimok ellen. 

„Mindenki tudja, hogy Izrael egy lépést sem tesz nélkülük – folytatta a török elnök, a nyugati nagyhatalmak szemére vetve, hogy még csak tűzszünetre sem szólítanak fel. Nyilvánvaló, hogy Izrael csak egy gyalog a térségben, amelyet feláldoznak, ha eljön annak a napja” – fogalmazott Erdogan. 

Megsiratták a meggyilkolt ukrajnai gyermekeket, miért hallgatnak most a meggyilkolt gázai gyermekek láttán?

– kérdezte. Az elnök, aki kijelentette, hogy másfél millióan vesznek részt a nagygyűlésen, Izraelt háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta. Hozzátette, hogy minden országnak joga van védekezni, 

de ami Gázában zajlik, az nem önvédelem, hanem mészárlás.

Erdogan a héten a korábbinál keményebb hangnemet ütött meg Izraellel szemben. Lemondta izraeli látogatását, és szabadságharcosoknak, nem pedig terroristáknak nevezte a Hamász iszlamista palesztin szervezet fegyvereseit. 

Egyórás szombati beszédében megismételte, hogy a Hamász nem terrorszervezet, valamint megszállónak nevezte Izraelt. Korában a Világgazdaság is megírta, hogy a török elnök arról beszélt, hogy bár tervben volt, hogy Izraelbe látogat, ez végül mégsem valósul meg a zsidó állam embertelen háborúja miatt. Sőt, a török államfő arról is beszélt, hogy

a Hamász tagjai szabadságharcosok, akik saját földjükért küzdenek.

Erdogan álláspontja szembemegy a NATO túlnyomó többségével, hiszen a Hamászt az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetként tartja nyilván, ahogy Izrael is.

A kijelentéseket megelőzően Erdogan az izraeli háború kérdését telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel vitatta meg.

Eli Kohen izraeli külügyminiszter szombaton az X-en bejelentette, hogy az Ankara által tett súlyos kijelentések miatt visszarendeli a Törökországba akkreditált izraeli diplomatákat, és újraértékelik a két ország közötti kapcsolatokat.  

Moszkva nekiment Izraelnek: Lavrov szerint a Gáza elleni légitámadások sértik a nemzetközi jogot

Lehetetlen elpusztítani a Hamászt anélkül, hogy elpusztítanák Gázát a civil lakosainak többségével együtt – mondta az orosz külügyminiszter.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.