BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin szerint nagyon fontos volt, hogy tárgyaljon Orbán Viktorral – videó

Vlagyimir Putyin orosz elnök Pekingben tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. Az orosz média megörökítette a kétoldalú megbeszélést.

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kedden tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben, pedig a Kreml szóvivője a találkozó előtt egy nappal azt közölte, hogy a magyar kormányfővel nem terveznek kétoldalú találkozót Kínában.

„Annak ellenére, hogy a mai geopolitikai viszonyok között a kapcsolattartás és a kapcsolatok fejlesztésének lehetőségei nagyon korlátozottak, nem lehet mást tenni, mint hogy elégedettséget okozzon az, hogy számos európai országgal fenntartjuk és fejlesztjük kapcsolatainkat. Az egyik ilyen ország Magyarország” – fogalmazott Putyin az orosz Izvesztyija oldal beszámolója szerint, Az orosz elnök szerint a két ország közötti kapcsolat hosszú évek óta egymás érdekei alapján nyugszik, Putyin megjegyezte, hogy ez sok területre kiterjed, elsősorban a gazdaságra.  

„Tavaly jelentős – több mint 80 százalékos – növekedést értünk el a kereskedelmi és gazdasági együttműködés terén. Sajnos idén az első hét hónapban mínusz 35 százalékos csökkenést tapasztaltunk” – tette hozzá Putyin. Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy további intézkedéseket kell megvitatni a kereskedelmi forgalmi mutatók növelése érdekében. Hozzátette: 

Nagyon fontos, hogy lehetőségünk legyen eszmecserére Magyarországgal a kétoldalú kapcsolatokról, a világ és Európa helyzetéről.

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán úgy fogalmazott, hogy „Európában ma mindenkit egy kérdés foglalkoztat: lesz-e tűzszünet Ukrajnában. Nekünk magyaroknak is az a legfontosabb, hogy a szomszédunkban legyen vége a menekültáradatnak, a szankcióknak és a harcoknak!”
 

A miniszterelnök sajtófőnöke korábban közölte, hogy 

a két vezető egyeztetett a magyar–orosz együttműködésről a gáz- és olajszállítások, valamint a nukleáris energia területén.

Orbán Viktor a megbeszélésen a béke fontosságát hangsúlyozta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.