BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A NATO főtitkár szerint stratégiai fontossággal bír a Nyugat-Balkán

Jens Stoltenberg főtitkár nyugat-balkáni körútja során azt nyilatkozta, hogy párbeszéddel és diplomáciával kell megoldani a kialakult konfliktusokat.

Stratégiai fontossága van a Nyugat-Balkánnak a NATO számára – közölte Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára azt követően, hogy a térség NATO-tagországainak vezetőivel tárgyalt szerdán Szkopjéban.

Nato,Secretary,General,Jens,Stoltenberg,At,A,Press,Conference,Following
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Fotó: Alexandros Michailidis

Jens Stoltenberg közölte, hogy az utóbbi időben aggodalomra okot adó események történtek a térségben, ezért itt az ideje, hogy a felek túllépjenek a helyi konfliktusokon, ahogy annak is itt az ideje, hogy véget érjen a háború Ukrajnában.

Rámutatott: nyugat-balkáni körútja során nem kerülte el a figyelmét, hogy 

Bosznia-Hercegovinában elszakadási törekvések vannak, törékeny a biztonsági helyzet Koszovóban, és leállt a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd, mindezen felül pedig „az olyan tekintélyelvű országok, mint Oroszország, arra törekednek, hogy aláássák a demokráciáinkat kiber- és hibrid fenyegetéseikkel”.

A NATO-főtitkár szerint a stabilitás kellene hogy a térség minden országának legfontosabb törekvése legyen, a konfliktusok és a káosz helyett a párbeszédet és a diplomáciát kell választani, és ezt nyugat-balkáni látogatása során mindenhol egyértelművé tette. Jens Stoltenberg szerint Észak-Macedónia jó példaként szolgálhat az egész régió számára, ott ugyanis minden nemzeti közösség békésen él egymás mellett, ami hozzájárul a teljes közösség fejlődéséhez.

Stoltenberg hétfőn azt közölte, hogy a NATO növelhetné haderejét Koszovóban, ez segítene a térségbeli feszültségek kezelésében. Koszovóban a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó erő, a KFOR létszámát már októberben megnövelték ezer fővel. A döntést akkor a KFOR a koszovói rendőrséget ért szeptember 24-i támadással és a térségben növekvő feszültségekkel indokolta.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.