A magyar fővárosba utazik várhatóan Recep Tayyip Erdogan török elnök december 18-án a Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülésére, amely az augusztus 20-án megkezdett budapesti tanácskozás folytatása lesz – írja az Atv.hu

Turkish President Recep Tayyip ErdoganBUDAPEST, HUNGARY - AUGUST 20: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) meets with Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) at Carmelite Monastery in Budapest, Hungary on August 20, 2023. Mustafa Kamaci / Anadolu Agency (Photo by Mustafa Kamaci / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy magyarországi tartózkodása idején a török elnök emlékeztetett rá, hogy december 18-án lesz a Törökország–Magyarország Baráti Megállapodás 100. évfordulója, valamint hogy a Stratégiai Együttműködési Tanács 6. ülését is idén év végén rendezik meg Budapesten. Erdogan beszélt arról is, hogy 

a török–magyar volumene 2022-ben már 3,5 milliárd dollár volt, a cél pedig a 6 milliárd dolláros kereskedelmi kapcsolat elérése. 

Ezzel együtt a két ország stratégiai együttműködéseiről is szó esett a magyarországi látogatás alatt Orbán Viktorral

Az Atv.hu idézi a Daily Sabah-nak adott interjúját a török ipari miniszternek. A politikus nemrég a lapnak azt mondta: 

a decemberre tervezett találkozón az augusztusi látogatáson napirendre került kezdeményezések felgyorsítására helyezik a hangsúlyt, különösen a védelmi ipari együttműködés területén. 

A két ország között fennálló hosszú távú barátságot külön kiemelve Mehmet Fatih Kacir azt a célt fogalmazta meg, hogy ezt a különböző területeken stratégiai együttműködéssé alakítsák át.  

A Izrael–Hamász háború kirobbanása óta Erdogan egyebek között arról is beszélt, hogy a Hamászt nem tartja terrorszervezetnek, de volt, hogy a nyugati hatalmakat vádolta kettős mércével, mondván, azok a meggyilkolt ukrán gyerekeket megsiratják, míg a palesztin áldozatokat figyelmen kívül hagyják. 

Erdogan álláspontja szembemegy a NATO túlnyomó többségével, hiszen a Hamászt az Egyesült Államok és az is terrorszervezetként tartja nyilván, ahogy Izrael is.

Fokozódik a feszültség, Erdogan nekiment az EU-nak: Ankara nem hagyja törölni a palesztinokat a történelemből – és a térképről sem

Ankara nem fog támogatni olyan megoldásokat, amelyek révén „fokozatosan törölnék a palesztinokat az emberiség történetéből”.