BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
tordai csaba

Tordai Csaba: ezt tudni eddig Karácsony jogi főtanácsadója ügyében

A baloldal kampányfinanszírozási botrányának egyik kulcsfigurája Tordai Csaba, akinek az ügyvédi irodájában tárolhatták a Karácsony Gergely nevével fémjelzett 99 Mozgalom félmilliárdos adománygyűjtésének dokumentációját.

A napokban fontos fejlemények történtek a 99 Mozgalom botrányos, félmilliárdos adománygyűjtésével kapcsolatban zajló nyomozásban. A középpontban Tordai Csaba ügyvéd, Karácsony jogi főtanácsadója.

tordai csaba
Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

Az ügyvéd elérhetetlen az irodájában tartott házkutatás óta

A nyomozás keretében tartott házkutatást múlt csütörtökön az adóhatóság Tordai Csaba ügyvédi irodájánál – erre lehet következtetni abból a válaszból, amelyet a Magyar Nemzetnek adott a NAV.

Tordai Csaba egyelőre hallgat arról a házkutatásról, amelyet a NAV a napokban tartott az ügyvédi irodájában. Bár a Magyar Nemzet Karácsony Gergely jogi főtanácsadójához az ügyvédi e-mail címére és a Fővárosi Önkormányzat Sajtóosztályán keresztül is eljuttatott kérdéseket, de eddig egyik csatornán sem érkezett válasz.

Az ügyvédet se telefonon, se e-mailben nem sikerült elérni, így egyelőre nem derült ki további információ a házkutatással kapcsolatban. 

Kicsoda Tordai Csaba?

Az ügyvéd régóta a balliberális oldal meghatározó szereplője. Tordai és Karácsony már 2002-ben együtt dolgoztak a Mediánnál, de mindketten részt vettek egy, a rendszerváltáskor zajlott kerekasztal-tárgyalások történetét feldolgozó kutatási projektben is.

Az ügyvéd politikai pályafutását az egykori SZDSZ holdudvarában kezdte, s a 2002–2010 közötti időszakban kormányzati pozíciókat is betöltött, és államtitkári tisztségig jutott.

Bár közéleti aktivitását megőrizte a kormányváltás után is, pályafutását ügyvédként folytatta, és Oszkó Péterrel alakított közös céget. A 2019-es választás után Tordai a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatósági elnöke, illetve Karácsony Gergely tanácsadója lett.

Törvénymódosítást csikart ki Karácsony Gergely

A főváros és a főpolgármester követelésére a kormány olyan törvénymódosítást nyújtott be, amely megteremti a lehetőségét a nem lakossági felhasználók esetében az eltérő vízdíj alkalmazásának – írta szerda esti közleményében az Energiaügyi Minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint a kormány nem engedi, hogy a főváros zsarolja az agglomerációt és a Fővárosi Önkormányzat mondja meg, hogy a Budapest vonzáskörzetében élő emberek ivóvízhez jutnak-e vagy sem.

A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény módosításához benyújtott javaslat egyértelműen biztosítja, hogy a víziközmű-szolgáltató ne mondhassa fel egyoldalúan az átadási szerződést akkor, ha az – az adott terület műszaki körülményei miatt – elengedhetetlen egy másik víziközmű-szolgáltató kötelezettségének teljesítéséhez.

A tervezet a lakossági rezsicsökkentést változatlan formában fenntartja, a nem lakossági felhasználókat érintően pedig a víziközmű-szolgáltatók elismert indokolt költségeire figyelemmel megteremti  a lehetőséget az egységes alapdíjak fogyasztással arányos díjának bevezetésére. Emellett a módosítás az országosan egységes díjak bevezetése mellett egy olyan újraelosztó rendszer működtetését teremti meg, amely a víziközmű-szolgáltatók elismert indokolt költségszintjéhez igazodó bevételt biztosít.

Karácsony Gergely kerüli a témát

A főpolgármester eddig még nem nyilatkozott Tordai Csaba házkutatásának ügyében. A Magyar Nemzet telefonon és e-mailben is próbálta megkeresni a főpolgármestert, de Karácsony Gergely nem reagált a lap megkeresésére. De nemcsak a városvezető, hanem a 99 Mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor párbeszédes önkormányzati képviselő sem válaszolt a Magyar Nemzet megkeresésére. 

20230606 BudapestElkészült a Corvin Palace homlokzata Felújított homlokzatot leleplező ünnepség Eredeti állapotában látható újra az egykori Corvin Áruház 1967-ben alumíniumburkolattal eltakart homlokzata. A 20 ezer négyzetméteres műemlék épületben az üzletek augusztus végén nyitnak meg.Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG A képen: Karácsony Gergely főpolgármester 20230606 Budapest
Elkészült a Corvin Palace homlokzata 
Felújított homlokzatot leleplező ünnepség 
Eredeti állapotában látható újra az egykori Corvin Áruház 1967-ben alumíniumburkolattal eltakart homlokzata. A 20 ezer négyzetméteres műemlék épületben az üzletek augusztus végén nyitnak meg.

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 
A képen: Karácsony Gergely főpolgármester
A főpolgármester nem reagált a Magyar Nemzet megkeresésére.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Mik azok a rejtélyes MSZP-s aláírások a lefoglalt dokumentumokon?

Szocialista politikusok aláírása szerepel hitelesítőként azokon a dokumentumokon, amiket a hatóság emberei múlt csütörtökön foglaltak le Tordai Csaba ügyvédi irodájában a Karácsony Gergely mozgalmának bűncselekménygyanús adománygyűjtése miatt indult nyomozás részeként. Az Index értesülése szerint az aláírások az adományozók létét voltak hivatottak hitelesíteni.

Jegyzőkönyveket is hamisíthattak

A Magyar Nemzet beszámolója szerint az aláírás-hitelesítők olyan iratok, amelyek az adományozók létét voltak hivatottak igazolni. A dokumentumokon információik szerint két MSZP-s neve szerepelt. Hogy a tíz jegyzőkönyvet ténylegesen az érintett szocialisták írták-e alá, vagy mások, azt nem tudni – írta a portál.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.