Közélet

Az orosz–ukrán háború 654. napja – Megkezdhette téli hadműveletét Oroszország

Egyre valószínűbb, hogy Oroszország összehangolt csapásokból álló kampányt indíthatott az ukránok kritikus energetikai infrastruktúrája ellen.

Orosz harci gépek péntek éjszaka 19 nagy hatótávolságú rakétát lőttek ki ukrajnai célpontokra, megölve egy civilt, megsebesítve több másikat és egy ipari létesítményt megrongálva – írta a Sky News

Ukrainian soldiers on duty near Toretsk
Ukrán honvéd Donyecknél.
Fotó: Anadolu via AFP

Ukrán tisztviselők szerint a légvédelem 14 beérkező rakétát lőtt le a Kijev melletti régió felett.

A csatornának egy nyugati tisztviselő azt mondta, hogy a támadás egy nagyobb művelet kezdetét jelentheti. 

Bár egy ember meghalt, az okozott kár minimális volt, az elmúlt hetekben felvetették annak lehetőségét, hogy Oroszország télen összehangolt csapásokból álló kampányt indíthat az ukránok kritikus energetikai infrastruktúrája ellen. A tisztviselő úgy értékelte, hogy tegnap este Oroszország valószínűleg megkezdte ezt a tevékenységet.

Az ukrán hírszerzés ezzel összefüggésben már hetekkel ezelőtt közölte, hogy az oroszok készülhetnek egy téli hadműveletre, emiatt már kiképzésre is küldik a hadköteles férfiakat.

Ukrán csapatok edzenek Lengyelországban a kemény téli háborúra

Lengyelországban képeznek ki ukrán katonákat az oroszok elleni háború frontvonalaira.

 

13:34

Ismét szabadon lehet magyarul tanulni a kárpátaljai iskolákban

Elfogadta az ukrán parlament péntek éjjel a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt, amely az ukrán kormányzat szerint figyelembe veszi az Európa Tanács és szerveinek szakértői véleményét, és az orosz ajkúak kivételével számos területen visszaállítja a kisebbségek korábbi jogait.

Az Ukrinform jelentése szerint az új kisebbségi törvény javasolja, hogy módosítsák Ukrajna számos, a kisebbségek jogait érintő jogszabályát: a helyi önkormányzatokról, a felsőoktatásról, a közoktatásról, az államnyelvről, valamint a médiáról szóló törvényt is. A magánkézben lévő iskolák, egyetemek az EU bármelyik hivatalos nyelvén oktathatnak, külön tárgyként biztosítva az ukrán nyelv elsajátítását.

Azok az iskolások, akik 2018. szeptember elsejéig megkezdték tanulmányaikat, az ukrán államnyelvi törvény elfogadását megelőző szabályok szerint tanulhatnak a középiskolai végzettségük megszerzéséig.

 

orosz-ukrán-háború orosz-ukrán tél hadjárat
Kapcsolódó cikkek