BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stoltenberg: Putyin örökre elvesztette Ukrajnát

A NATO-főtitkár szerint Oroszország súlyos árat fizetett a háborúért, céljait azonban nem érte el. Azonban arra nem lehet számítani, hogy a háború hamarosan véget ér.

A háború következtében Oroszország örökre elvesztette Ukrajnát, és a tavaly február óta tartó hatalmas katonai erőfeszítések ellenére sem lesz képes elérni háborús céljait – nyilatkozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a dpa hírügynökségnek karácsony előtt adott interjújában.

Stoltenberg kifejtette, hogy az orosz katonai inváziónak az volt a célja, hogy Ukrajnát megakadályozza a közeledésben a NATO-hoz és az Európai Unióhoz. Azonban szerinte Ukrajna most közelebb van a NATO-hoz és az Európai Unióhoz, mint valaha, ami nagy stratégiai vereség Oroszország számára.

Fotó: SIMON WOHLFAHRT / AFP

Putyin elnök örökre elvesztette Ukrajnát

– hangsúlyozta Stoltenberg arra utalva, hogy Oroszország évtizedekig befolyási övezetébe tartozóként tekintett Ukrajnára. A NATO-főtitkár rámutatott, hogy Oroszország rendkívül magas árat fizet a háborúért. Oroszország ugyanis több száz repülőgépet és harckocsi mellett mintegy 300 ezer főt is vesztett, a gazdasága gyengült, politikailag pedig elszigeteltebbé vált.

Stoltenberg azonban figyelmeztetett arra is, hogy nem lehet a háború gyors befejezésével számolni, mint mondta: nincs jele, hogy Putyin változtatna az irányvonalán, még a márciusban várható újraválasztása után sem.

Mindeközben Ukrajna demonstrálta, hogy képes megvédeni magát, és képes visszavágni, különösen, ha fegyvereket kap Németországtól és számos más NATO-szövetségestől.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.