A vasárnap kezdődött parlamenti választásokon Aljakszandr Lukasenka elnök is leadta a voksát, s az eseményt egyben kihasználta arra, hogy bejelentse indulását a jövőre tartandó fehérorosz elnökválasztáson. 

Protest against Presidential election in Belarus
A 2020-as hírhedt választást példátlan tüntetéshullám és kormányzati megtorlás követte.
Fotó: AFP  

Az országban legutóbb 2020-ban tartottak elnökválasztást, amely botrányos körülmények között zajlott, s amelyen az 1994 óta hivatalban lévő Lukasenkát hirdették ki győztesnek. A hivatalos adatok szerint a szavazatok 80 százalékával nyert.

Az ellenzék szerint súlyos csalás történt, a se nem szabad és se nem tisztességes választás után ráadásul soha nem látott méretű tiltakozó tüntetések kezdődtek el, amelyeket erőszakkal vertek le, több mint 35 ezer embert őrizetbe véve. Az ellenzéki vezetők nagy része vagy börtönbe került, vagy külföldre menekült. 

In this handout photograph taken and released by Belarusian presidential press service on February 25, 2024, Belarus' President Alexander Lukashenko (R) presents a bouquet of flowers to a member of an electoral commission as he arrives to vote during parliamentary elections at a polling station in Minsk. (Photo by Handout / Belarusian presidential press service / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Belarusian presidential press service" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Aljakszandr Lukasenkát köszönti egy híve. Fotó: AFP

Emiatt az Egyesült Államok és az szankciókat léptetett életbe a Putyin Ukrajna ellen vívott háborújában az orosz elnököt teljes mellszélességgel támogató, területén immár orosz atomfegyver-arzenált felvonultató, testvéri Minszk ellen.

Egyetlen felelősségteljes elnök sem hagyná cserben a népét, mely követte őt a csatába

– idézi a vezért a BelTA fehérorosz állami hírügynökség, bár azt bővebben nem fejtik ki az MTI által átvett tudósításban, hogy Lukasenka mit érthetett az alatt, hogy az elnökválasztásig hátralévő egy év során „sok minden változhat”.