Lényegesen jobban érdeklődnek a választók a júniusi európai parlamenti választás iránt, mint öt éve, a szegénység, az egészségügy, a munkahelyek és a védelem a legfontosabb kampánytémák – derült ki egy friss felmérésből.

Elections,To,The,European,Parliament.,Voting,In,Polling,Station.
Az Európai Parlament idei választásán magas lehet a részvétel / Fotó: Shutterstock

Az Eurobarometer február és március között kérdezett meg 26 411 embert az 27 tagállamában, akiknek 60 százaléka jelezte, hogy valamilyen szinten érdeklődik a részvétel iránt. Ez három százalékpontos növekedést jelent az egy évvel ezelőttihez viszonyítva, és jelentős előrelépés a 2019-eshez képest, amikor ezt a szavazás előtt 49 százalék jelezte.

A részvétel akkor végül 50,66 százalékos volt, a legmagasabb 1994 óta. Most 71 százalék állítja, hogy valószínűleg elmegy szavazni.

A válaszadók 81 százaléka szerint a nemzetközi helyzet – az ukrajnai háború és a közel-keleti válság – most még fontosabbá teszi a választást.

Az európaiak tisztában vannak vele, hogy mekkora a tét

– hangsúlyozta a felmérés eredményét kommentálva Roberta Metsola, az EP elnöke.

A franciák a kivételek

Franciaország az egyedüli tagállam, ahol nem nőtt a választói érdeklődés. Ezt magyarázhatja, hogy ott a megkérdezettek 27 százalékának van csupán pozitív véleménye az EP-ről, ami a legalacsonyabb arány az összes tagállam között, emlékeztetett tudósításában a Reuters.

General,View,Inside,The,European,Parliament,As,Holocaust,Memorial,Day
A franciákat kivéve pozitív a választók véleménye az EP-ről / Fotó: Shutterstock

Az EP honlapján ismertetett eredmény szerint az uniós állampolgárok véleménye összességében ennél sokkal jobb a 720 tagú strasbourgi testületről: 81 százalékuké pozitív vagy semleges, és csak 18 százaléké negatív.

Ami még fontosabb: 56 százalékuk szívesen venné, ha választott képviselői a mostaninál fontosabb szerepet játszanának, 28 százalék ellenzi ezt, 10 százalék pedig nem változtatna a helyzeten.

A megkérdezettek majdnem háromnegyede (73 százaléka) gondolja azt ugyanis, hogy az EU döntései hatással vannak a mindennapi életére,

 ötödük szerint ráadásul „nagyon nagy” mértékben.

Kiderült az is, hogy a válaszadók 71 százaléka szerint a hazája számára előnyös az uniós tagság. Ez az arány állandóságot jelent, ugyanennyien válaszoltak igennel erre a kérdésre a tavaly ősszel készített utolsó hasonló felmérés során is.

Pártokat nem mér az Eurobarometer

Az Eurobarometer rendszeresen készít felméréseket az uniós állampolgárok véleményének alakulásáról, a politikai pártok támogatását azonban nem méri.

President Of The European Council Charles Michel At The European CouncilClose up of the bell of the President of the European Council. President of the European Council Charles Michel rings the bell to start the round table session on the second of the European Council summit at the EU headquarters. Leaders discussed during the meeting Russia's aggression against Ukraine and the Middle East conflict situation while they focused on security and defense, emphasizing in Europe's need to enhance overall readiness. The bloc discussions span military support for Ukraine, external relations, migration, agriculture, regional conflicts, EU enlargement process. The day marked the celebration for the 30th anniversary of the EEA European Economic Area of the 30 countries participating. EUCO in Brussels, Belgium on March 22, 2024 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Előretörnek várhatóan az euroszkeptikus és nacionalista pártok / Fotó: AFP

Más közvélemény-kutatások eredménye azonban azt mutatja, hogy az idén jelentős előretörésre számíthatnak az euroszkeptikus és nacionalista, radikálisan jobboldali pártok.

Bár változatlanul az Európai Néppárt (EPP) lesz minden felmérés szerint a legnagyobb erő, jelentős gyengülésre számítanak a zöldeknél és a liberális Újítsuk meg Európát csoport esetében.

Erősödni fognak viszont a Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR), amelynek a lengyel Jog is Igazságosság (PiS) is tagja, és amelyhez a választás után a Fidesz is csatlakozni fog. Több képviselőre számíthat emellett a többek között a francia Nemzeti Tömörülést, az osztrák Szabadságpártot, az olasz Északi Ligát és az Alternatíva Németországért pártot (AfD) is tagjai között tudó Identitás és Demokrácia Párt (ID) is.