A német Verdi szakszervezet mintegy 25 ezer biztonsági alkalmazott fizetéséről állapodott meg a nagyobb repterekkel. A hetek óta tartó sztrájksorozatban Németország legforgalmasabb csomópontjaiban alakultak ki fennakadások. A friss megállapodás egy választott bírósági eljárás után született meg. A Verdi kijelentette, hogy a választott bírósági eljárás végéig nem lesz további munkabeszüntetés a biztonsági szolgáltatók részéről.

A német repülőterek megállapodtak a sztrájk beszüntetéséről / Fotó: Odd Andersen / AFP

A légiközlekedés-biztonsági vállalkozások szövetségi érdekképviselete, a BDLS és a szakszervezet bizottságainak kedd délig kell elfogadniuk vagy elutasítaniuk a választott bírósági javaslatot – írja a Deutsche Welle.

A BDLS szerint az ajánlás 13,1 százalék és 15,1 százalék közötti béremelést ír elő 15 hónapon belül.

A Verdi képviselője, Wolfgang Pieper elmondta, hogy a megválaszolandó kérdések között szerepelt a fizetésemelés, valamint az oktatók és menedzserek jutalmazása is.

A sztrájkok 11 repülőteret bénítottak meg Németországban, március elején és közepén érintették a légi forgalmat.

A reptéri biztonsági dolgozók utoljára több mint egy éve szüntették be a munkát, ám a tavaly márciusi sztrájkot a munkakörülmények javítása érdekében kezdte a szakszervezet. Tavaly tavasszal és nyáron Európa-szerte sztrájkhullám bénította a légi közlekedést, miután a járvány utáni újranyitást követően nem volt elegendő dolgozó a reptereken a forgalom kiszolgálására, miközben a száguldó erodálta a béreket is.