Folytatódott Orbán Viktor kormányfő részvételével a National Conservatism (NatCon) című brüsszeli konferencia, amelyet korábban a város kerületének polgármestere próbáld megakadályozni.

A NatCon egy szimbolikus esemény, amely jól írja le Európa helyzetét

– mondta a miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva szerdán Brüsszelben. 

Orbán szerint Európa a szabadság és az elnyomás határmezsgyéjén egyensúlyoz. 

Orban Viktor
Orbán Viktor szerint Brüsszel a magyarországi nyolcvanas éveket idézi /  Fotó: NatConTalk / X

A miniszterelnök a NatCon második napján azt nyilatkozta, hogy a rendezvény betiltása, majd később az engedélyezése olyan, mintha a nyolcvanas évek végén lennénk Magyarországon, amikor a „szabadság erői meg az elnyomás erői viaskodnak egymással”. „Örülünk, hogy még szabad beszélnünk Brüsszelben” – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy mi a nemzeti konzervativizmus legfontosabb feladata most, azt válaszolta: szabadság, család, béke.

A Yoram Hazony filozófussal, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetőjével folytatott pódiumbeszélgetésén azt mondta, a szabadság harcosainak ismételten aktívnak kell lenniük és cselekedniük szükséges „Európában. Konzervatív civil társadalmakat kell létrehozni olyan konzervatív emberekkel, akik készek harcolni a szabadságért. Magyarország megfelelő hely ehhez” – mondta.

Korábban a kormányfő politikai igazgatója, Orbán Balázs idézte a miniszterelnököt, miszerint az európai uniós választás értelme az, hogy le lehessen váltani a brüsszeli vezetést. „Mert ha egy vezetés rossznak bizonyul, akkor le kell cserélni” – idézte a posztjában.

Nigel Farage, a Brexit Párt (Reform UK) tiszteletbeli elnöke is posztolt arról korábban, hogy részt vesz Orbán Viktor beszédén. „A konferencia a szólásszabadság nagy győzelmében folytatódik!” – posztolta a politikus az X-en.

 

A National Conservatism az X-en szerdán reggel arról számolt be, hogy lebonyolítják a brüsszeli eseményük második napját, és ezt szabadon, az állami hatóságok további beavatkozása nélkül tehetik meg. Ennek oka, hogy

Belgium legmagasabb fokú közigazgatási bírósága, a Conseil d’État döntött az ügyben, és engedélyt adott a lebonyolításra.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, a konzervatív politikai esemény kedden reggel kezdődött. A program szerint szerdán Mateusz Morawiecki Lengyelország korábbi miniszterelnöke is felszólal. Csakhogy a belga rendőrség kedden néhány óra után kiszállt a helyszínre, és véget vetett a programnak.

Arra hivatkoztak, hogy a durva lépés a közrend megzavarásának lehetősége miatt szükséges. Egy háromoldalas parancsot adtak át a szervezőknek (ez részben a magyar Mathias Corvinus Collegium), amelyben arra hivatkoztak, hogy kedden 17 órára ellentüntetés hirdettek meg, és nem tudják garantálni a National Conservatism résztvevőinek biztonságát. A rendőrség szerint ugyanis „nagy a valószínűsége”, hogy a tiltakozók rendbontásba kezdenek, vagy akár meg is támadhatják a konferencia vendégeit.

A rendőrség szerint az intézkedésre a rendezvénnyel kapcsolatban területi illetékességgel bíró kerület, Saint-Josse-ten-Noode szocialista polgármestere, Emir Kir adott parancsot.

A hatóság olyannyira komolyan vette az utasítást, hogy 13:30-kor lezárták a helyszínt: se ki, se be nem engedtek senkit.

A polgármester maga is posztolt a döntéséről. Azt írta, hogy a közbiztonság érdekében betiltotta a konferenciát. Majd hozzátette, hogy Brüsszelben „nem látják szívesen a szélsőjobboldaliakat”.