BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Atomreaktortervet hagytak jóvá Fico lelövése előtt

Közvetlenül Robert Fico szlovák miniszterelnök lelövése előtt hagyták jóvá egy új atomreaktor építését. Szlovákia villamosenergia-ellátásának több mint felét atomerőművek szolgáltatják.

A szlovák kormány szerdán jóváhagyta azt a tervet, hogy újabb atomreaktort építsenek. A várhatóan 1200 megawatt teljesítményű új reaktort a Jaslovske Bohunice atomerőműben építik fel, ahol a Slovenske Elektrarne közszolgáltató jelenleg két atomblokkot üzemeltet. Szlovákia kormánya közölte, hogy pénzügy- és gazdasági miniszterei október végéig dolgozzák ki a részleteket.

Szlovákia, atomreaktor, nuclear plant
Atomreaktortervet hagytak jóvá Fico lelövése előtt / Fotó: AFP

Szlovákia villamosenergia-termelésének több mint 50 százalékát a két jelenlegi atomerőműben állítja elő. Denisa Sakova gazdasági miniszter korábban azt mondta, hogy 

a Roszatom orosz energiaipari óriáscég nem vehet részt a blokk megépítésére kiírt esetleges pályázaton.

A döntés a közelmúltban Közép- és Kelet-Európában végrehajtott nukleáris terjeszkedést tükrözi. A szomszédos Csehország jelenleg négy atomreaktor megépítésére törekszik – írja az AP News. A projektre a francia állami atomóriás, az EDF és a koreai KHNP pályázik.

Az új atomreaktortervet közvetlen azelőtt hagyták jóvá, hogy Robert Fico miniszterelnököt meglőtték a szlovák kormány nyitrabányai (Handlová) kihelyezett kormányülésén. Sajtóhírek szerint Ficót a mellkasán és gyomrán érték a lövések.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.