BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 810. napja – elismerték az ukránok, hogy igen nehéz helyzetbe kerültek a harkivi fronton

Fire breaks out aftermath of Russian shelling in Kharkiv
Összefoglaló:

A határ menti Vovcsanszk külvárosaiban folytak a harcok vasárnap az ukrán hadsereg szerint, miközben Volodimir Zelenszkij heves harcokról számolt be a keleti frontról is.

Fire breaks out aftermath of Russian shelling in Kharkiv, Harkiv
Fotó: AFP

Az orosz csapatok pénteken nyitottak ismét frontvonalat a határtól 30 kilométerre található Harkiv irányában, mely Ukrajna második legnagyobb városa. A térségből visszatérő katonák szerint a határtól négy kilométerre található Vovcsanszk még ukrán kézen van, és sikerült a bekerített csapatokat is kimenekíteniük.

Egyre több település orosz kézen

Az orosz hadsereg arról számolt be, hogy legalább kilenc falvat foglaltak el Harkiv irányában, míg Kijev támadások visszaveréséről és a településekért folytatott harcokról közölt jelentést. Orosz sajtóhírek szerint az orosz csapatok behatoltak Vovcsanszkba – írja a Reuters.

A térségbeli helyzet nehézségét Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka is elismerte 

Telegram-csatornáján vasárnap, sőt arról is írt, hogy az oroszok értek el részsikereket, ám hozzátette, hogy az ukránok mindent megtesznek a védelmi vonalak tartása érdekében.

Az ukrán hadsereg szóvivője az orosz támadás fő irányának Vovcsanszkot és Liptszit nevezte meg, míg a harkivi kormányzó szerint közel 6 ezer ember menekült már el a régióból. Harkiv környékén 2022-ben is heves harcok folytak az orosz invázió kezdetekor, ám az ukrán csaptok végül elűzték a térségből az oroszokat az ellentámadásuk során.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.