BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dél-Korea Mars-expedíciót tervez

Terveik szerint a következő húsz évben embert küldenek a vörös bolygóra. Dél-Korea a következő pár évben több űrszonda fellövését is tervezi.

Dél-Korea 2032-re tervezi felbocsátani első holdszondáját, és 2045-ben szeretné megvalósítani az első Marsra szállást, addig pedig 100 ezermilliárd vont (26 ezermilliárd forint) fordít űrkutatásra – jelentette be csütörtökön Jun Szogjol dél-koreai elnök az ország első űrkutatási hivatalának megalapítása alkalmából.

Dél-Korea
Dél-Korea belátható időn belül Mars expedíciót tervez / Fotó: AFP

A Koreai Űrkutatási Hivatal (KASA) fogja irányítani az ország űrgazdaságát, amelyben több száz vállalkozás dolgozik azon, hogy Dél-Korea a világ öt legnagyobb űrhatalma közé emelkedjen. A dél-koreai űrgazdaság és a kutatás-fejlesztés irányítása eddig több különböző minisztérium között oszlott meg, ezeket kell mostantól összehangolnia és áramvonalasítania az új hivatalnak. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) mintájára létrehozott KASA-t a koreai származású amerikai John Lee fogja vezetni, aki harminc éven át dolgozott a NASA-nál.

A KASA a szakemberképzéssel új korszakot nyit az űrkutatásban, 

intenzíven támogatja a repülőgépipart és a kutatás-fejlesztést. Dél-Korea azzal, hogy tavaly májusban egy Nurinak elnevezett rakétával Föld körüli pályára állított egy kereskedelmi műholdat, a hetedik ország lett a világon, amely ezt saját gyártású eszközzel hajtotta végre.

A szöuli vezetés a tavalyi után 2027-ig még legalább három további műholdfelbocsátást tervez saját eszközökkel, 

köztük katonaiakét is. 2022-ben egy amerikai SpaceX űrhajó már Hold körüli pályára állított egy dél-koreai szondát. Elon Musk cége nemrég bemutatta új Extravehicular Activity szkafanderét, amely mérföldkövet jelent a kereskedelmi űrrepülésben. A SpaceX űrruhája számos fejlesztésével lehetővé teszi, hogy az űrhajósok akár a Marson uralkodó körülmények közepette is biztonságban legyenek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.