Közélet

Kőkemény mozgósítás Ukrajnában, már a 25 éves férfiakat is elvihetik

A ma (május 18-án) hatályba lépett új ukrajnai mozgósítási törvény kibővítette a mozgósítás alól halasztást kapó férfiak kategóriáit, más esetben azonban halasztási jogokat vont meg. A mozgósítás alól továbbra is számos indokkal kérhető végleges vagy átmeneti felmentés.

Május 18-án új mozgósítási törvény lépett hatályba Ukrajnában – írja az Unian hírügynökség. Megszűnt például a korlátozott alkalmassági kategória. Az ilyen státuszú férfiak tehát elveszítik a halasztást, újra fel kell keresniük az orvosi bizottságot, amely alkalmasnak vagy alkalmatlannak nyilvánítják őket a szolgálatra.

Ukrainian servicemen get ready to repel an attack in Ukraine's Lugansk region on February 24, 2022. Russian President Vladimir Putin launched a full-scale invasion of Ukraine on Thursday, killing dozens and forcing hundreds to flee for their lives in the pro-Western neighbour. Russian air strikes hit military facilities across the country and ground forces moved in from the north, south and east, triggering condemnation from Western leaders and warnings of massive sanctions. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)
Volodimir Zelenszkij, orosz-ukrán háború
Módosultak a mozgósítás szabályai / Fotó: Anatolij Sztyepanov / AFP

 

Sokan elveszítik a halasztás lehetőségét

A háború kitörése után a sorköteles korú férfiak halasztást kérhettek, ha felsőoktatási intézménybe jártak. Az új törvény hatályba lépésével azonban a hallgatók egy része mozgósítható lesz. Most csak a nappali vagy kéttagozatos hallgatók, valamint a korábbinál magasabb iskolai végzettségben részesülők kapják meg a halasztást. Ez azt jelenti, hogy a második vagy harmadik felsőoktatási képzést igénybe vevők már nem kapnak halasztást, ahogy a levelező tagozatra járók sem. 

A hadkötelezettség korhatárának leszállítása miatt a 25 és 26 éves férfiak elvesztik halasztási jogukat.

Ezenkívül az új törvény értelmében a sokgyermekes szülők is elveszítik a halasztást, ha tartásdíjhátralékuk van. A sorozóbizottságok hozzáférhetnek az adósok nyilvántartásához.

Egy másik változtatás megszünteti a védelmi minisztérium vállalkozásai, intézményei és szervezetei alkalmazottai halasztási lehetőségét is.

A törvény elfogadásával 2024-ben a következő kategóriák kapnak halasztást a mozgósítástól:

  • minden fogyatékossággal élő személy, ha állapotát a katonai orvosi bizottság visszaigazolja; az igazolást 6–12 hónap elteltével meg kell újítani;
  • a fogságban lévő személyek, de ők önként szolgálhatnak;
  • három vagy több 18 év alatti gyermek szülője, ha nincs gyermektartásdíj-hátraléka;
  • a fogyatékos gyermek szülei, örökbe fogadó szülei és gyámjai;
  • az olyan szülők, akik eltartanak egy nagykorú, I. vagy II. csoportba tartozó fogyatékos gyermeket;
  • akár egy gyermek szülei, ha az egyik szülő katonai szolgálatot teljesít;
  • az egyedülálló anyák és apák;
  • a tudósok és tanárok bizonyos köre;
  • a bírósági határozattal cselekvőképtelennek elismert személyek gyámja;
  • az I. vagy II. csoportba tartozó fogyatékos szülőket eltartó személyek, akiknek nincs munkaképes házastársa (férje);
  • az I. vagy II. rokkantsági csoportú nagyszülő unokája, ha minden közeli hozzátartozója nincs jelen, gondozásra szorul vagy mozgósított (csak egy unoka kap halasztást);
  • sorkatonák, akiknek közeli hozzátartozói eltűntek, katonai szolgálat közben haltak meg vagy posztumusz elnyerték az Ukrajna Hőse címet;
  • egyes biztonsági erők és köztisztviselői is haladékot kapnak.

A következőket nem lehet mozgósítani:

  • népi képviselők;
  • bírák;
  • az ukrán verhovna rada emberi jogi biztosa;
  • a számviteli kamara elnöke és többi tagja;
  • diplomáciai tisztviselők;
  • katonai igazgatási szervek, a honvédelmi minisztérium katonai egységei, az Ukrán Fegyveres Erők, a DSST, az SBU, a SZRU, az NGU, az állami határőrszolgálat, a belügyminisztérium apparátusának alkalmazottai és a belügyminisztérium szakértői szolgálatának intézményeinek szakértői.

A halasztási jogot a sorozóbizottságnak meg kell erősítenie, ellenkező esetben a személyt szolgálatra lehet hívni.

További változások

Korlátozásokat vezettek be a III. csoportba tartozó fogyatékossággal élő személyek házastársai számára. A hadköteles férfiak csak akkor kapnak haladékot, ha a feleség fogyatékossága rák, végtag, kéz, láb, valamelyik páros szerv hiánya, daganatos megbetegedés, agybénulás vagy egyéb bénulásos tünetcsoport miatt alakult ki.

A mozgósítás elhalasztása iránti kérelmet írásban kell benyújtani a regisztráció helyén működő sorozóbizottsághoz. A kérelem jbóváhagyásához olyan dokumentumokat kell benyújtani, amelyek megerősítik a halasztáshoz való jogot. Ez lehet gyermekek születési anyakönyvi kivonata, diákigazolvány vagy a fogyatékosság igazolása.

Fontos vállalatok alkalmazottjai is elkerülhetik a sorozást

Az új törvény mozgósítással szembeni védelmet adnak az országnak fontos vállalkozások alkalmazottai számára. Minden ilyen alkalmazottnak külön regisztrációval kell rendelkeznie.

A törvénytervezet hatálybalépésével a következő hadkötelesek mentesülhetnek a mozgósítás alól:

  • a magas rangú tisztviselők;
  • a regionális és járási tanácsok, városok és községek vezetői;
  • a hatóságok és az állami intézmények alkalmazottai;
  • a kritikus fontosságú vállalkozások végső haszonélvezői;
  • a média és a kultúra területén dolgozók;
  • más vállalkozások alkalmazottai, amelyek kritikus fontosságúak a fegyveres erők ellátásában és a gazdaság működése szempontjából.

Fel kell tölteni a hadsereget

A változásról az orosz TASZSZ hírügynökség is beszámolt. Felidézi, hogy a dokumentum már a törvényjavaslat verhovna rada elé terjesztésének szakaszában is felháborodást váltott ki a hadköteles  korú ukránok körében 2023 végén. Mint írja, az új törvény célja, hogy a megszigorított hadkötelezettségi szabályok bevezetésével jelentősen feltöltsék a hadsereg alakulatait.

Szöknek, ahogy tudnak

Beszámol arról is, hogy Ukrajnában növekvő probléma a sorozás elkerülése. Sok ukrán férfi azért, hogy ne küldjék a frontra, igyekszik illegálisan átlépi az államhatárt. Többek között Romániába próbálnak átúszni a Tiszán. 

Az ukrán határszolgálat legfrissebb adatai szerint a közelmúltban mintegy harminc vízbe fulladt holttestet vontak ki csak ebből a folyóból.

Akadnak olyanok is, akik megpróbálják átúszni a Lengyelországgal határos Bug folyót, átkelni a hegyi ösvényeken Szlovákiába vagy Magyarországra, és átkelni a moldovai határon. A határőrök több száz személyt elfogtak, és átadták őket a katonaságnak, de a mindig próbálkoznak újak. Sokan csak megpróbálnak elbújni, lakóhelyet váltani, vagy ellenkezőleg: nem hagyják el a lakásukat, nehogy az utcán vigyék el őket erőszakkal a katonai komisszárok.

Dokumentum nélkül egy lépést se!

Ezentúl minden katonai szolgálatra kötelezett, aki Ukrajnában katonai szolgálatra van bejelentve, valamint a külföldön tartózkodók kötelesek 60 napon belül ellenőrizni regisztrációs adataikat a katonai nyilvántartó és sorozási hivatalokban – írja a TASZSZ. A szabálysértőket súlyos pénzbírsággal sújtják, és elveszíthetik vezetési jogukat. 

Ezenkívül minden 18 és 60 év közötti férfi köteles katonai igazolványt mindig magánál tartani.

 E dokumentum nélkül a külföldön élő ukránok nem vehetnek igénybe konzuli szolgáltatásokat és nem újíthatják meg útlevelüket.

Búcsú a leszerelési záradéktól és a kiegészítő fizetéstől

A törvényjavaslat eredeti szövegéből kikerültek a leszerelésről és a rotációról szóló záradékok, amelyek a katonai állomány 36 hónapos szolgálati idő utáni leszerelését írják elő. Ebből 18 hónap a frontvonalon töltött idő. A leszerelési rendelkezés kizárását a dokumentumból Alekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka kezdeményezte. Szintén megszűntek a frontvonalbeli katonai személyzet kiegészítő kifizetésére vonatkozó rendelkezések.

 

 

fogyatékosság sorozás mozgósítás kategória Ukrajna
Kapcsolódó cikkek