Az első nagy lengyel atomerőmű csak később épülhet fel, ugyanis az előző kormány által kitűzött 2032-es időpont túlságosan optimista volt – jelentette ki Marzena Czarnecka lengyel iparügyi miniszter kedden a sziléziai Katowicében, a 16. Európai Gazdasági Kongresszuson.

France, Nogent-sur-Seine, 22 March 2024, residential area near the nuclear power plant. Photography by Panayotis Pavleas / Hans Lucas. France, Nogent-sur-Seine, 22 mars 2024, zone pavillonaire pres de la centrale nucleaire. Photographie par Panayotis Pavleas / Hans Lucas. (Photo by Panayotis Pavleas / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) lengyel atomerőmű
Késik az első lengyel atomerőmű építése / Fotó: Panayotis Pavleas / Hans Lucas / AFP

Elővigyázatosságból a 2040-es évet feltételezzük. Realistának kell lennünk, és nagyon jól tudjuk, hogy minden ilyen típusú beruházás némi késedelemmel jár

– válaszolt Czarnecka egy pódiumbeszélgetésen egy kérdésre. Úgy ítélte meg: az előző kormány optimista forgatókönyvvel dolgozott, amikor 2032-re tűzte ki az atomerőmű működésbe állítását, miközben megfogalmazása szerint „semmi sem volt az asztalon”.

Az előző kormány idején,  2020-ban jóváhagyott atomenergetikai kormányprogram szerint Lengyelországban az első reaktort 2026-ban kezdenék építeni, és 2033-ban helyeznék üzembe. A Westinghouse AP1000 technológiájú első erőmű az észak-lengyelországi Lubiatowo és Kopalino térségében létesülne.

Milosz Motyka klímaügyi és környezetvédelmi miniszterhelyettes februárban lehetségesnek nevezte, hogy az erőmű építését előkészítő eljárás egy évvel hosszabb lesz a tervezettnél. Hozzátette: ettől függetlenül viszont az első reaktort 2033-ban adják át. Április elején Motyka közölte: a tárcája jelenleg az atomenergetikai kormányprogram módosításán dolgozik.

Eldördült a startpisztoly: tervezhetik az első lengyel atomerőművet

Újabb nagy súlyú megállapodást írtak alá Lengyelországban, amelynek az első atomerőműve a Balti-tenger partján épülne, és 2033-ban már áramot is termelne. Az amerikai technológián alapuló létesítményt 2040-ig újabbak – és nincs kizárva, hogy más típusúak is – követik, hiszen további projektek sora van a tarsolyban.